Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Jag blev utsatt för ett sexuellt övergrepp” – Advokat Elisabeth Massi Fritz svarar

Stjärnadvokat Elisabeth Massi Fritz har fokus på utsatta brottsoffer och jämställdhet. Här svarar hon på frågor från dig som blivit kränkt eller behöver guidning i den juridiska djungeln.

”Jag ville skrika men kunde inte”

Fråga: Jag har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp och i samband med övergreppet blev jag väldigt rädd och chockad. Kunde inte göra något motstånd. Ville skrika och sparka men låg helt passiv och var livrädd. Jag känner mig väldigt rädd inför det kommande polisförhöret och är säker på att jag kommer bli ifrågasatt för varför jag inte gjorde motstånd. Kan du ge mig råd? Jag vet att du hjälper så många i just de här frågorna. /Utsatt

Elisabeth svarar:

Först och främst: Du ska inte gå ensam på ett polisförhör. Du har rätt att få en egen advokat, ett så kallat målsägandebiträde. Din advokat kommer ha ett möte med dig inför polisförhöret, informera dig om hela rättsprocessen och även vara med på polisförhöret. Staten bekostar ditt biträde. Så välj någon du har förtroende för.

Det tillstånd du beskriver är väldigt vanligt när man har utsatts för något allvarligt och känt en stor rädsla och fruktan. Kroppen reagerar med chock och stänger av. Många blir paralyserade på det sätt du beskriver. Det här tillståndet är inget man väljer själv, du hamnar bara i det. Överlevnads-reflexerna tar över på grund av rädsla och chock, och kroppen kan även stänga av psykiskt med den konsekvensen att du får en minneslucka eller har vaga minnes-bilder. Det är också vanligt.

Det finns alltför lite kunskap om detta tillstånd men jag har mött dessa berättelser många gånger i just våldtäktsmål hos våldtäktsoffer. Det är viktigt att du inte tar på dig skulden, eller känner skam. Berätta om allt detta i samband med polisförhöret. Det kan till och med bli avgörande för om du har befunnit dig i den typ av ”särskilt utsatt situation” som lagen pekar på. Lagen kräver inte att du gör ett motstånd, det kan ändå vara en våldtäkt. Så berätta om din rädsla; berätta så mycket du kan. Ditt biträde som du har med dig kommer att se till att du känner dig trygg. Om någon skulle ifrågasätta dig har du också ditt biträde med dig som kan stoppa frågor.

Du har gjort det enda rätta som har polisanmält brottet. Det är enda sättet att få upprättelse och också sätta stopp för dessa vidriga övergrepp. Jag vill önska dig lycka till.