Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hanna Hellquist väcker debatt med twittertråden #sexism

Tjejer som inte får vara med på basketen på skolgympan, barnmorskor som  pratar över huvudet på männen och dagis som delar ut leksaker till  pojkarna och hårspännen till flickorna. Vardagsexismen finns överallt.  Men det är det inte alla som vill erkänna. Just nu pågår en intensiv debatt på tråden #sexism på twitter.

Foto: SVERIGES RADIO

Ordet feminism provocerar. Det har krönikören och programledaren Hanna Hellquist fått erfara i veckan. Det som startade som ett debattinlägg i Morgonpasset i P3 har under de senaste dagarna vuxit till intensiv diskussion om vardagssexism på Twitter.

Hårda fakta provocerar

Det var när Hanna Hellquist kommenterade en undersökning från SCB om att den genomsnittliga svenska kvinnan varje dag lägger 106 minuter på att handla, laga mat och städa hemma medan motsvarande tid för män är 69 minuter, som diskussionen startade. Hon menade att det var skönt att äntligen få lite hårda fakta som visade att skillnaderna mellan män och kvinnor fortfarande är stora. Många läsare blev provocerade och menade att Hanna gav uttryck för ett manshat.

- Det finns en missuppfattning om att feministerna har Sverige i ett järngrepp och att vi är världens mest jämställda land. Men så är det inte. Och att säga det högt provocerar tydligen, säger Hanna Hellquist till amelia.se.

Skapade "sexism

I en krönika i DN några dagar senare undrade Hanna Hellquist vad som egentligen hänt med den svenska feminismen. Krönikan spreds snabbt över nätet och väckte många reaktioner.

- Jag skriver för en bred publik. Det är ju bara en bråkdel av DN:s läsare som är feminister och då blir de provocerade av det jag skriver.

 Då bestämde sig hon för att ta frågan vidare till Twitter. Med hashtagen #sexism uppmanade hon andra twittrare att berätta om den sexism de utsatts för. På bara några timmar flödade kommentarerna in där personer – både kvinnor och män – beskriver hur de dagligen utsätts för sexism. Inom familjen, i skolan, på jobbet, i idrottshallen, hos bilhandlaren.

Hanna Hellquist tror att många upplever att det är enklare att skriva på twitter än att skriva en lång kommentar på en artikel på en tidningssajt.

- Twitter är så direkt, konkret och enkelt.

 

"Jag blir mörkrädd"

 Hanna berättar om det kvinnohat hon som krönikör och programledare dagligen möts av.

- Jag blir mörkrädd ibland. Att kvinnohatet är utrotat är bara en fördom. Det handlar bara om okunnighet. 

 Vad hoppas du att den här diskussionen ska leda till?

- Att folk ska kvickna till och se att vi faktiskt måste jobba med det här.

Många av dem som kommenterat twittertråden är killar. Och det förvånar inte Hanna.

- Jag blir inte ett dugg förvånad över killar som skriver om hur barnmorskan på BB pratar över deras huvuden eller hur de fått MVG i träslöjd för att de ”behöver det” mer än tjejerna, säger hon.

Däremot mot blir hon upprörd över de som försöker avfärda tråden och det som beskrivs där.

- Jag blir förvånad av hur skrämmande oförstående och ovilliga många är att göra något åt detta. 

Vad möter du för fördomar i din vardag? 

Skriv en kommentar nedan!