- HAN VILL INGENTING!

Helgen har blivit ett relationsminfält. Hon planerar bruncher, biodejter och loppis med vänner. Han drömmer om att göra...ingenting. amelia förklarar varför så många män drabbas av helgapati.

Det är fredag och hon sitter på kontoret och skriver lista i huvudet över allt de ska hitta på i helgen. Pingstkyrkans loppis klockan nio och det är lördagskaffe hos Ullis vid elva. Hinner de till Liljevalchs innan lunchen med hans föräldrar? Att träffa svärföräldrarna kanske inte är det roligaste, men han gillar ju det. Och hon har lovat att baka en sockerkaka. Och kanske hon kan övertala honom att gå ut och dricka ett glas vin på en mysig bar på kvällen.

Han blickar ut genom fönstret. I huvudet plockar han en stor bukett ursäkter som hon ska få när han kommer hem. Inte fan tänker han gå upp tidigt imorgon för att gå på loppis och titta på skalperade dockor och malätna kläder! Och Ullis kan hon faktiskt besöka själv, det är ju trots allt de som är kompisar. Och att det blir en lugn tv-kväll, det måste hon ju fatta – han har ju innebandymatch med arbetskompisarna tidigt på söndagen.

Vem känner inte igen den här situationen? På nätet kryllar det av berättelser från kvinnor som är trötta på att alltid ta initiativ och ständigt krocka mot en håglös sengångare i myspysbyxor. Kvinnor vill hitta på saker, medan männen hellre tillbringar fritiden i en symbios med fjärrkontrollen. 

 Här är några av förklaringarna:

Hon är ett vidvinkelobjektiv. Han är en zoom.

Det är ett faktum. Precis som exemplet ovan visar, har kvinnor ofta många fler intresseområden än män.

Kvinnors frigörelse från hemmets bojor innebar inte att deras fokus förflyttade sig, utan breddade sig. När en kvinna tar sig för munnen och utbrister ”Åh!” kan hon ha sett en bok, en blomma, en vän, ett barn, Lars Norén, en klänning, ett recept, en diskussion, ett tv-program. Med män är det annorlunda. När en man utbrister ”Åh!” har han sett en bil eller en elektronisk pryl. Eventuellt, har han fått en orgasm. Män är förutsägbara som en multiplikationstabell och lika innovativa som en repad skiva.

Kvinnans frigörelse innebar för mannen fler plikter – de tar större ansvar i hemmet, hämtar och lämnar barn och följer motvilligt med till Ikea.

Men de gör det utan engagemang, de gör det av pliktkänsla, inte av nyfikenhet och intresse. De har därför också svårt att förstå när helgen närmar sig och kvinnorna blir som MacGyver i en järnhandel – de vill hitta på en massa nya saker.

Hon har svårt att koppla av. Han är ett slapparproffs.

Kvinnor har vansinnigt svårt att koppla av. De känner ständigt kravet på att vara duktiga, drivande, tillgängliga och initiativrika. De har fått lära sig att tiden är värdefull. Därför bombarderar hon mannen med förslag. Men han känner inte samma krav eller stress. Det gör han bara på jobbet. På helgen blir han som en omvänd superhjälte. Efter att ha utfört stordåd på jobbet hela veckan, byter han om till gympabyxor, linne och tofflor och förvandlas till Supertönten. För honom är helgen möjligheten att koppla av. Att leva unplugged.

Han går därför in i helgdvalan, hjärtslagen är färre än hos en björn i ide och en chipspåse räcker gott och väl för att kompensera den lilla energi som går åt för att titta på tv.

Det finns ett tillfälle då han bryter sin dvala: När kompisarna hör av sig. Då byter han gärna ut fjärrkontrollen mot en innebandyklubba, en stor stark eller vadhelst som kan få honom att avlägsna sig från hennes uppmanande blick.

Hon dukar upp förslag. Han har vetorätt.

På helgerna blir det tydligt att mannen är familjens äldsta barn. Tjurskallig, bortskämd och egoistisk. Sambon är ställföreträdande mamma, hon ska servera ett fullt smörgåsbord med förslag som han sedan plockar fritt bland.

På samma sätt som männen förväntas vara de aktiva och initiativrika på krogen, så gäller det omvända i parrelationerna. Kvinnan föreslår, mannen har vetorätt. Det utnyttjar han gärna. 

Kvinnan går med på att träffa hans kompisar, något han själv totalvägrar när situationen är den omvända. Han sätter sina behov i första hand. Mor och son. När helgen gått är båda besvikna. Hon går igenom listan hon gjort i huvudet och märker att hon inte bockat av en enda punkt på den. Han är inte heller nöjd, hans lista är inte alls lika lång, men trots att den har en enda punkt, så har den inte gått i uppfyllelse: Att få ligga med henne. Men det är inte så konstigt. För vem vill ligga med sin son?

Läs mer om vilka förklaringar som kan ligga bakom i senaste numret (nr 8) av amelia.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!