Flirta med livet!

Fräck och desperat? Nej, flirten har klivit ut ur skamvrån och är numera ett trumfkort i vardagen – om den används på rätt sätt. amelias Sofie Sarenbrant har testat.

1. Flirta med dig själv!

Därför att: ”Livsflirt börjar med självflirt. Se dig själv i spegeln och nämn något du tycker om med ditt utseende och din personlighet. Sträck på dig, var rakryggad och stolt, slappna av med ett leende. Föreställ dig att din spegelbild ?irtar med dig och att den gör det bara för att den tycker att du är underbar. Byt roll med din spegelbild. Föreställ dig att den läckra personen där i spegeln vänder sig om och går sin väg. När du saknar personen, har du gjort rätt. Flirtens upphörande skapar en magisk frånvaro.”

 

Sofies försök:
”Hej Sofie!”, säger jag till mig själv. ”Är det så där du ser ut?”, fortsätter jag och känner mig lätt generad. Särskilt när chefen plötsligt dyker upp med en frågande blick. Jag borde ha låst in mig på toan för att få flirta med mig själv ifred. Faktum är att jag blir upprymd att plötsligt ha kontakt med mig själv. ”Det var inte igår!” säger jag till mig själv och blir genast orolig över min inlevelseförmåga som börjar spåra ur. Jag försöker i stället att se förbi rynkorna under ögonen och bara försvinna in i blicken. Yes, det funkar!

2. Flirta med din partner

Därför att: ”Bara för att man har varit ihop i hundra år ska man inte sluta flirta. Tvärtom! Flirten vårdar troheten. Genom dina ögon kommer din partner att upptäcka sin egen läckerhet och använda den på dig. Morgonflirta, diskflirta eller garderobsflirta. Bekräfta varandra, överraska med upplevelser och ge beröm när andra hör.”

 Sofies försök: Morgonflirten går åt helvete, jag får inte kontakt med min man som pendlar mellan djupsömn och REM-sömn. När jag till slut ruskar tag i honom, svarar han med stängda ögon: ”Jag måste sova!” Diskflirten skiter sig också på grund av platsbrist och att han inte har ögon i nacken. Jag får hålla till godo med de smutsiga kastrullerna bakom hans rygg. 

 Men på kvällen, efter en lång duell med hans tävlingsintriktade laptop, möter jag äntligen min mans blick och känner att den går rakt in i hjärtat. Jag testar också att flirta med min man i en irriterande seg bilkö. I stället för att sitta och svära över trafiken, har vi trevligt. Rena kbt-terapin.

3. Flirta med kollegorna!

Därför att: ”Många arbetsplatser lider av ett allvarligt flirtunderskott. Mer flirt på arbetsplatsen skulle ändra på två saker: arbetsmiljön och resultatet. Nu handlar det inte om ?irten på julfesten, utan den fröjdefulla ?irten, den energikick hjärnan får som gör att vi glädjer oss åt att gå till jobbet. Sådana flirtar kan leda till bättre kommunikation, mindre stress till att vi river murar, utbyter kunskap och får större lust att bjuda till mer. Medarbetare som känner sig värdefulla gör en bättre arbetsinsats. Le och säg god morgon, ge komplimanger och bryt upp stela situationer genom att säga något kul.” 

 Sofies försök: Här handlar det om att riva murar. Flirtmottagligheten är lika med noll på en arbetsplats med 99 procent kvinnor. Mitt första försök att erbjuda mig att köpa latte på morgonen till redaktionschefen resulterade i följande sms-svar: ”Tack, men nej tack. Tillhör det här flirtjobbet?” Cynismen talar sitt tydliga språk. Nästa dag skickar jag ut ett mejl om att jag bjuder på fika och får ”Varför?” till svar. Det är sällan vi fikar bara för att, oftast är det av någon anledning, att någon fyller år, är gravid eller ska sluta. Men när väl fikabrödet ock kaffet står framdukat, är det uppskattat. Och jag känner mig glad över att göra andra glada.

4. Flirta med en hund

Därför att: ”Ett djur kan man känna sig flirtad av, till exempel en hund som tittar tillitsfullt på dig med stora ögon. Kanske har den koppel som en ägare håller i. Eftersom hunden är gullig, kanske husse också är det. Man kan alltså använda djur för att påbörja en ?irt med en människa.”

Sofies försök: Jag lider av Posttraumatisk Hundsyndrom efter en överdos av egensinnade hundar som skrämt mig sedan barnsben. Så den här uppgiften kräver extra kraft och mod. Normalt klappar jag inte ens en hund, men nu när jag får betalt för det biter jag ihop och agerar hundflirtarproffs. Det är trots allt husse eller matte jag är ute efter. Problemet är att det inte finns någon hund mitt på dagen på Drottninggatan i Stockholm. Till slut, vid T-centralen, hittar jag äntligen det jag söker. Jag går fram och frågar mannen om jag får klappa hans hund och han svarar ja, om än misstänksamt. 

 Efter några hundfrågor och en blöt tunga på min hand (från hunden), inser jag vilken icebreaker djur kan vara. Jag frågar sedan Sickans husse vad hans första tanke var när jag kom fram. Det något oflirtiga svaret lyder så här: ”Ska jag vara ärlig? Det enda jag såg var Systemet-kassen som du höll i handen...” Han trodde alltså att jag var ett fyllo. Man tackar. 

5. Flirta över grönsaksdisken

Därför att: ”Man går till mataffären för att handla, punkt. “Flirt” finns inte med på inköpslistan. När det handlar om att bryta mot en oskriven regel kan konsekvenserna bli rätt drastiska. Alltså kräver den här flirten extra mycket mod.”

 Sofies försök: Usch, det här är inte min grej. Jag inser att jag är en sådan som ganska ofta ser lite sur ut för säkerhets skull. Åtminstone när det är människor jag inte pratar med, som på tunnelbanan. Jag går ner i saluhallen och flirtar med färska grönsaker, och en kokt hummer, utan större gensvar. Sedan går jag fram till en expedit och pratar mullbär. Och jag skulle ha kunnat stå där än i dag, vi hade massor att prata om. Så det sammafattar det här med flirteriet ganska bra: är man intresserad och mottaglig, kan man lära sig massor. Å andra sidan vet man inte vad man går miste om när man bara rusar förbi utan att titta upp.

Sofies slutsats - efter en veckas idogt flirtade har jag kommit fram till:

Fördelar: Jag är gladare och det spelar ingen roll om det är för att jag ”måste” flirta, det funkar! Det är precis som med skratt, det har ingen betydelse om du fejkar fram skrattet, det ger ändå samma positiva endorfintillströmning. Sakta men säkert kommer också en dos av bättre självkänsla.

 Nackdelar: Folk tror att jag driver med dem. Någon tycker att jag fjäskar. En håll-käften-och-sluta-glo-attityd är mer kutym. 

 Slutsats: Flirta loss och kom ihåg att livet inte behöver vara så allvarligt jämt! Det blir precis så roligt du väljer att göra det. Lycka till!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!