Hon letar sina släktingar på världens största släktträff

Om du vet var du kommer ifrån, kanske du också vet mer om var du ska? Candice Walsh, från Kanada, är på den största resan i hela hennes liv. Resan ner till hennes rötter på Irland.

På Irland pågår just nu något som de kallar för The Gathering, vilket översatt betyder ungefär samlingen. På initiativ från landets ledning vill man med det årslånga eventet The Gathering uppmärksamma hur många människor som faktiskt har irländska rötter. Man antar att ungefär 70 miljoner människor på något sätt har irländska påbrå, medan det på Irland endast bor runt 4 miljoner.

- Det här är ska få oss att reflektera över vårt förflutna, var vi kommer ifrån och vad som binder ihop oss med varandra, säger president Michael D. Higgins på en pressträff om The Gaterhing. Han berättar att han själv ser det som en nystart för landet som haft tunga år bakom sig med en ekonomisk kris som landets befolkning fortfarande betalar sviterna av. I och med det här eventet räknar man men ett massivt uppsving av turister, släkt och vänner som kommer tillbaka till Irland för att fira sitt ursprung.

Vill hitta sin släkt

En av dem som kommit till Irland för att leta efter sina rötter är Candice Walsh, 26 år gammal från Newfoundland, Kanada. Hon är rödhårig och har efternamnet Walsh, vilket är lika vanligt på Irland som Andersson är i Sverige.

- Newfoundland har starka band till det irländska. Jag har alltid varit intresserad av den delen. Det känns konstigt att inte veta var man kommer ifrån. Det känns väldigt personligt, och att jag vill veta var jag kommer ifrån.

För att få reda på mer, än att hennes farfars farfar kom från Irland, började Candice leta i de gamla arkiven i Newfoundland. Men hon kom ingenstans på egen hand utan fick anlita en släktforskare för att komma vidare. De lyckades tillsammans ta sig ner till 1850-talet. Sedan var det stopp.

- Vi letade igenom alla papper om Walsh-familjer tills det inte fanns några fler. Det enda vi hittade gemensamt var att de någon gång kom från Waterford på Irland och att de hette Wilfred från början, säger hon.

Wilfred är ett väldigt ovanligt namn på Irland, det namnet tillsammans med orten gjorde att Candice hade något att gå på. Hon bestämde sig för att själv resa till Irland och fortsätta letandet.

- Jag hade läst om The Gathering och när skulle det finnas ett bättre tillfälle om inte nu? Ingen i min släkt har intresserat sig för det här tidigare, men min familj stöttar mig.

Nu ska hon resa runt på Irland tillsammans med fotografen Scott Sporleder och leta sig fram till någon, eller någonting, som kan vara hennes släkthem. Hennes dröm är att hon faktiskt hittar rätt.

- Jag hoppas få en inbjudan av en Walsh-familj som kommer och möter mig i Waterford. Jag tror inte det är möjligt, men jag är åtminstone här.

Vill du veta hur det går för Candice? Följ hennes blogg där hon skriver om hela resan. 

Vill du själv leta efter släktingar på Irland? Gå in på Thegatheringireland.com och ta dig vidare därifrån.

Irland har få invånare, men många, många släktingar över hela världen. Foto: Josefine Lind

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!