Forskare: Därför bär du ditt barn på vänster sida av kroppen

Bär du ofta ditt barn på vänster sida av kroppen? Då är du verkligen inte ensam. Forskare har upptäckt att valet av sida beror på hur våra hjärnor hanterar information.

Fenomenet att de flesta kvinnor bär sitt barn på vänster sida av kroppen har länge förundrat forskare, men nu verkar det finnas en vetenskaplig förklaring till det. Forskare från University of Sussex publicerade nyligen en studie på ämnet, och kom fram till att anledningen att kvinnor bär sitt barn på vänster sida har att göra med hur vår hjärna bearbetar information.

Du har säkert hört om skillnaderna mellan vänster- och höger hjärnhalva tidigare. Vänster halva bearbetar logisk information, så som språk och matte, medan höger hjärnhalva bearbetar idéer och känslor. Så när en mamma håller sitt barn på sin vänstra sida går informationen hon får direkt till höger hjärnhalva. Alltså allt från ansiktsuttryck till hur barnet låter, vilket gör det enklare för mamman att förstå känslorna som hennes barn försöker kommunicera.

Även hos många hondjur, så som kängurur, får, valar och hästar har man kunnat se att de tenderar att välja att ha den vänstra sidan av kroppen vid sin unge när de tar hand om dem.

Forskarna inkluderade också män i sin studie, men de bar barn lika mycket på vänster sida som på höger sida av kroppen.

Vill du se mer sånt här? Gör som tusentals andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!