Foto: jxfzsy

Så firade vi mors dag i begynnelsen

Mors dag firades för första gången 1905, och kanske inte att det var så stor skillnad då som nu...

Mors dag började som en hyllningsgudstjänst till Anna Jarvis mamma som hade gått bort. Året var 1905 och platsen var Philadelphia. Kyrkan smyckades med vita nejlikor som var Anna Jarvis mammas favoritblomma. Och allt sedan dess har vita nejlikor varit en populär begravningsblomma, samt nejlikan i sig en symbol för mors dag.

1920 gavs en skrift ut med råd om hur mors dag-firande skulle gå till.

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

2. Mor hälsas om morgonen med sång från barnen.

3. Hon bjudes före uppstigandet på kaffe och bröd; helst sådant, som barnen själva bakat. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

4. Vila och frihet frå allt hushållsarbete, beredes henne, så långt möjligt är. Barnen hjälpa till i hemmet så mycket de kunna, sopa, laga mat och diska.

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftenen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp, och ett hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft.

6. Frånvarande barn hälsa mor med brev eller telegram.

Klicka på bilden för att ta del av erbjudandet!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!