Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Brandkårens viktiga varning (det här ska du absolut inte göra)

Visste du att man aldrig ska gå ut i ett rökfyllt trapphus om det brinner hos grannen? amelia.se har pratat med Veronica Sandström, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar, om vad som är viktigast i jul när det kommer till brandsäkerhet.

Levande ljus, glömd spis och soteld är de brandorsaker som står för totalt 44 procent av alla bostadsbränder under december. Av ljusbränderna är det drygt 40 procent som inträffar under samma månad.*

Finns det något väldigt viktigt brandsäkerhetsråd som är viktigare än alla andra? 

– Det viktigaste rådet är att se till att det finns brandvarnare i bostaden, och att de fungerar. Många glömmer att sätta i nya batterier, och då är man helt oskyddad, säger Veronica Sandström, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar.

Var ska man placera dem?

– Nära köket, där flest bränder startar, och i sovrummen, så att man garanterat vaknar om larmet går.

Vad ska man tänka på med levande ljus? 

– Ställ dem på ett stabilt underlag, inte nära något brännbart. Glöm inte att släcka ljusen. Man kan ha som rutin att den som tände ljusen får lite extra ansvar för att påminna familjen om att släcka när man lämnar rummet.

Även om man bara ska gå en sväng och komma tillbaka? 

– Ja, det är viktigt att släcka även om man bara ska gå ett kort ärende till något annat rum. Plötsligt händer det något som gör att det där korta ärendet blir lite längre, och så glömmer man ljusen.

Foto: Getty Images/iStockphoto / SonerCdem

Foto: iStock

Hur tänker du om vitlav och mossa? 

– Om du vill använda mossa, se till att den är behandlad så att den inte kan börja brinna. Tänk på att flamskyddad mossa är en färskvara, köp ny varje år. Placera helst inget annat som kan börja brinna i staken. Och tänk efter före – var finns det vatten ifall olyckan skulle vara framme? Det kan gå fort när det väl har börjat brinna.

[adSpace placement="manual"]

Vad ska man göra om det börjar brinna?

– Varna andra, sätt dig och andra i säkerhet och larma. Släck om det går att släcka, till exempel med ett glas vatten eller genom att kväva elden med en brandfilt. Om det brinner på spisen, kväv elden med ett lock eller en brandfilt. Använd aldrig vatten på en oljebrand!

Och om det inte går släcka? 

– Om du inte själv kan släcka - varna andra och ta dig ut om du kan. Kryp under röken.

Veronica Sandström, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar.
Veronica Sandström, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar.

Vad gör man om det börjar brinna hos grannen? 

– Stäng dörrar och fönster mot röken och ring 112. Lägenheter är byggda som brandceller och står emot brand i angränsande brandcell 60 minuter. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus! Stäng dörren och ring 112. Röken är giftig och några andetag kan räcka för att man ska bli så svårt påverkad att man svimmar av.

Vad mer ska man tänka på? 

– Det är bra att bestämma en gemensam återsamlingsplats om man är tvungen att lämna hemmet plötsligt. Helt enkelt en plats dit alla vet att man ska gå, så att man vet att alla har kommit ut.

Är det övernojigt att vilja ha brandvarnare i barnens rum? 

– Nej, absolut inte! Barnens liv är ju det viktigaste som finns! Det finns brandvarnare som kopplas ihop så att om en av dem detekterar rök så börjar alla tjuta. Det är en billig livförsäkring. Om barnen är tillräckligt stora, prata med dem om brandsäkerhet och vad man ska göra ifall det börjar brinna. ”112 – lätt att slå” är en enkel minnesramsa som barn brukar få lära sig, så att de kommer ihåg vart man ska ringa om man behöver tillkalla polis, ambulans eller räddningstjänst.

Checklista: Detta kan du göra för att brandsäkra hemmet

I varje hem ska det finnas brandvarnare – byt batterier i december varje år för att vara säker på att dina brandvarnare fungerar.

Man brukar säga att det ska finnas minst en brandvarnare per 60 kvadratmeter bostad. Har man flera våningsplan i bostaden ska det finnas minst en per våning. Placera dina brandvarnare i närheten av köket (där flest bränder startar) och i sovrummen (där vi är som mest försvarslösa mot rök och brand).

Låt ett paket med pulversläckare och brandfilt bli årets julklapp! Finns för några hundralappar på stormarknaden.

Läs på pulversläckaren så att du vet hur den fungerar. Om pulvret fastnat i botten eller trycket sjunkit i släckaren – byt ut den.

Dra ur laddare till mobiler, datorer, airboards med mera ur eluttaget när du inte laddar. Medan du laddar apparater, lägg dem på ett icke brännbart underlag. Ladda till exempel inte mobilen i sängen eller soffan!

*Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Här är en film som visar hur snabbt det kan gå om olyckan är framme.

https://youtu.be/z1x-66AOfGA

Vill du se mer sånt här? Gör som 27 000 andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!