5 anledningar att alltid ha citron hemma (för både hälsan och hushållet!)

Citroner gör underverk för hälsan och går samtidigt att använda om du vill att hemmet ska bli skinande rent. Här är 5 nästan magiska saker som en citron kan hjälpa till med.

1. Citron som vitaminboost

En citron ger dig mer än dagsbehovet av C-vitamin och stärker ditt skelett. Citroner innehåller flavonoider som verkar antiinflammatoriskt och förhindrar tillväxten av cancerceller.

Foto: warrengoldswain2. Citron som putsmedel

Citroner är ett putsmedel utan kemikalier som får bland annat bestick och kastruller blanka. Dela en citron på mitten och doppa den i lite grövre salt. Använd citronhalvorna till att putsa koppar eller silver.

Det går även att få bort kalk med citron.Pressa 1-2 citroner och blanda med 1 deciliter vatten – gnid sedan bort kalken med hjälp av en trasa.

Foto: 5second3. Citron mot förkylning

Citron är antiseptisk och har en sammandragande funktion. Därför kan svullnad i näsa och hals avta något när du äter citron. Om du inte gillar att dricka citronvatten kan du blanda ner färsk pressad citron i ett glas rumsvarmt vatten och skölja munnen med några gånger per dag.

Foto: KatarzynaBialasiewicz

4. Citronvatten som en start på dagen

Att dricka ett glas vatten med pressad citron i på morgonen är en bra rutin. Det kan leda till att du äter en bättre frukost eftersom du har gett dig själv en ”hälsostart”. Citron innehåller också antioxidanter men främst i skalet så ta gärna med lite citronzest i vattnet.

5. Citron som rengöringsmedel

Citroner fungerar utmärkt som ett naturligt rengöringsmedel. Förutom att citronen ger en god doft hemma tar den bort intorkade matrester i mikrovågsugnen med hjälp av lite vatten. Fyll en skål med cirka 2 deciliter vatten. Pressa en halv citron i skålen och lägg sedan citronhalvan i skålen.

Ställ in skålen i mikron på full effekt utan lock i 4 minuter. Ta sedan ut skålen (använd grytlappar, skålen är varm!) Låt svalna något och torka sedan ur mikron med en fuktad trasa.

Källa: Topphälsa, Sköna hem,Alive.

Bilder: iStock

Av: Andrea Danielsson

Vill du se mer sånt här? Gör som 26 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Du kanske också vill läsa:

Philip, 29, höll på att bli utbränd – gjorde app för att hjälpa andra

Så vaknar du på 90 sekunder (och håller dig pigg hela dagen)

Nu släpps den svenska appen som ska bota dina sömnproblem

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!