"Ensam mamma söker"-Emma bryter Jantelagen

Har du också hört den gamla Jantelagen eka i huvudet? Emma Pettersson har genomskådat den och tror visst att hon är någon. Läs och smittas!

"Fler och fler människor vågar sticka ut och följer inte bara strömmen. Jag hoppas och tror på att Jantelagen är på väg bort. Själv växte jag upp i den barnvänliga hålan Svedala. Vår familj var lite annorlunda, vi var mamma, pappa och fem syskon och vi både syntes och hördes.

Min skoltid var jobbig, man skulle ha fina kläder av dyra märken och sådan var inte jag. Jag ville gärna sticka ut och i högstadiet kom det nya tjejer till min klass. Vi blev ett gäng som kunde våga tillsammans istället för att vara en del av skolans rådande kultur.

Gymnasiet gick jag i Malmö, redan på besöksdagen kände jag att det var ”min” skola. Skolans motto var att man skulle vara den man är. Acceptansen var hög. Man fick vara både annorlunda och likadan, bohemisk eller finklädd, alla fick plats.

Jag blommade. Jag tyckte att det var fint med svart hår så jag färgade mitt. Jag som alltid har velat synas fick göra det.  Jag blev intresserad av stil och kläder och började köpa second hand-kläder, kanske inspirerad av alla esteter och konstnärer som gick på skolan. En kompis pappa var inne på 50- och 60-tal och jag fick upp ögonen för rockabilly-stilen.  Det har vuxit fram successivt och klänningar har blivit det bästa jag vet.

Min mamma är min bästa kompis och min förebild. Hon är fri och öppen, högljudd och gestikulerande. Pappa var det svarta fåret i sin familj, stack hemifrån tidigt och är politiskt engagerad. Jag tycker att jag har fått det bästa från båda sidorna: pappas förmåga att inte ta sig själv på för stort allvar och mammas stabilitet. Det gäller att våga tro på att man är enastående och att man kan lära sig allt man vill!  

Nu för tiden hittar jag min kraft i mig själv. Jag vet vem jag är och det spelar ingen roll vad andra tycker.  

Jag har knappt någon kontakt med dem som jag växte upp med i Svedala, förutom tjejgänget från högstadiet. En del av dem som stötte ut mig i skolan har kontaktat mig via internet efter att jag synts på tv. Jag trycker på ignore-knappen när de vill bli vänner på Facebook.”

Fotnot: I senaste numret av amelia (nr 8) kan du läsa om fler kvinnor som har trotsat Jantelagen.

Emma Pettersson bloggar på mama.nu!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!