Ensam mamma peppar!

Johanna Toftby drömde om det lyckliga familjelivet. Nu lever hon ensam sedan sex år tillbaka och har lärt sig att njuta av ensam mamma-livet. Här delar hon med sig av sina bästa tips!

Man skulle kunna säga att Johanna Toftby har gjort sig en karriär på att vara ensamstående mamma. Hon gjorde succé i tv-programmet ”Ensam mamma söker” 2008 och har sedan dess medverkat i olika debatter och tidningar. Nu bloggar hon om livet som ensamstående mamma och frisör på amelia.se.

Men sådär jättetoppen har det kanske inte varit alla gånger. Johanna blev ensammamma för sex år sedan. Det var en stor omställning att helt plötsligt leva ensam med två döttrar, att själv sköta allt det praktiska och ensam ta alla beslut.

– Jag har önskat mig det lyckliga familjelivet sedan jag var 15-16 år, jag kommer själv från en kärnfamilj. Och jag trodde ju att jag hade träffat mannen i mitt liv. Efter att barnen hade gått och lagt sig brukade vi sitta vid köksbordet och prata om dem, om hur fantastiska de är. Det var jobbigt att inte ha någon att dela det med längre.

Nej, livet ser inte riktigt ut som Johanna tänkt sig, men hon har lärt sig mycket av den resa hon har gått igenom. Tiden efter separationen beskriver hon som ett svart hål. Professionell hjälp och stödet från familjen och vännerna hjälpte henne att komma igenom det.

– Det var skönt att få vara ledsen och bitter över ett misslyckat förhållande och allt strul det medförde. Men det är fantastiskt att man kan gå vidare.

Det positiva, menar Johanna, är att hon och döttrarna Lisa-Marie och Marilyn har kommit varandra väldigt nära. De är också intresserade av mode och kläder och shoppar gärna tillsammans med mamma. Men det tog några år innan hon lärde sig att acceptera och uppskatta ensamheten.

– Nu kan jag njuta av att vara själv, förr fick jag totalångest när barnen åkte till sin pappa. Jag brukade åka hem till en vän för att slippa vara ensam. Men nu är det som det är och jag har hittat ro i det.

Johannas största stöd för att få vardagen att gå ihop är familjen, och speciellt hennes yngsta syster Linnea.

– Hon har varit min räddning! Hon är som flickornas andra mamma. Nästan alla måste ju jobba, så man får ta hjälp så gott det går.

Att de gamla vännerna fanns kvar och inte gjorde någon skillnad på att Johanna blev ensamstående var viktigt. Även om det inte är lika roligt att gå på parmiddagar ensam är umgänget med dem betydelsefullt.

Idag har barnen hunnit bli 10 och 12 år gamla och de har kommit in i en ny fas. När Johanna behöver tips eller råd vänder hon sig till sin egen mamma.

– Hon har ju själv fyra döttrar och vet hur man hanterar tonårsproblem. När jag känner mig ensam och tycker att något är jobbigt ringer jag henne.

Johannas lösning för att få vardagen att fungera stavas planering. Nu för tiden är det självklart för henne att veckohandla på måndagen och ibland skriva veckomenyer. Mottot är: Krångla inte till det!

– Många har så stora krav på sig själva att allt måste vara perfekt. Men man måste inte göra det så jobbigt för sig själv. Det är en gåva att få barn, men det tar också mycket på krafterna.

Alla kan vara med och hjälpa till och det blir enklare om alla hjälps åt, menar Johanna. Lisa-Marie och Marilyn gillar att hjälpa till i köket, att laga mat och baka. De städar sina egna rum och packar sina egna väskor.

– Det är en trygghet för dem att de får göra saker själva också. Och nuförtiden går det av bara farten! Genom åren har Johanna insett att hon måste sätta sig själv främst för att orka finnas där för barnen. Mår hon bra så mår de bra.

– Jag vill inte vara en trött och sliten morsa som inte orkar.

Flickorna är hos sin pappa varannan helg och ibland på vardagarna. Då passar Johanna på att jobba lite mer. Hon drömde länge om att bli frisör och hon brinner för sitt jobb. Barnfria helger passar hon också på att umgås med vänner och hon tycker att det är trevligt att gå ut ibland.

– Det är så klart mysigt att sitta hemma med vänninorna, men man måste våga gå ut om man vill träffa någon!

På frågan om hon har träffat någon ny ler hon hemlighetsfullt men konstaterar att det är lite enklare att dejta nu när barnen blivit äldre.

– Men det är inte så enkelt det där med kärleken. Jag har fiskat i fel vatten helt enkelt. Jag har dejtat yngre män och min erfarenhet är att det bara leder till en massa strul, man har så olika liv. Det är klart att det kan funka, men jag själv tänker efter en extra gång innan jag träffar en ung man igen. 

Johanna är också tveksam till fler barn i framtiden. Visserligen älskar hon småbarn men känner att hon har lämnat den tiden bakom sig och tror det skulle vara jobbigt att börja om.

– Men man ska aldrig säga aldrig.

Johanna kallar sig själv en livsnjutare och tycker om att sätta guldkant på vardagen. Lyx för henne är en god kopp kaffe, en bra bok och tid till att träna. Promenader är perfekt, tycker hon, de ger både motion och egentid. Dessutom hämtar hon energi från bloggen och läsarnas kommentarer.

– Det ger mig mycket att få hjälpa andra som har det svårt eller är ensamstående, att få krydda deras vardag lite.

Och fredagsmys med barnen är lycka.

– Jag tycker att det är jättemysigt att gå hem till barnen efter jobbet på fredagarna. Förut kunde jag tycka att det saknades en man, men så tänker jag inte längre.

Dåligt samvete är något många ensamstående får brottas med. Speciellt för det materiella, att inte ha råd att köpa nya mobiltelefoner och datorer. Men jag har gjort klart för barnen att så är det, och att det är så för många. Samtidigt är livet så mycket mer än materiella ting. En förälder såg till exempel mina flickor på skolgården och sa att de verkar vara så trygga och glada, och det är fantastiskt roligt att höra!

Johannas ensam mamma-peppning:

Lägg inte energi på onödiga och negativa tankar. Tänk positivt och blicka framåt! 

Ta hand om dig själv och gör saker som du mår bra av och tycker om att göra.

Låt barnen vara med. Dela ut uppgifter och gör saker tillsammans.

Umgås med nära och kära. Omge dig med dem du tycker om och får energi av.

Johannas lyx med små medel:

Bjud hem vänner med barn och ät middag tillsammans och bara umgås.

Baka en god kaka, det räcker att ta en liten bit (sedan bjuder jag arbetskompisarna på resten dagen efter, haha) 

Gör spontana utflykter. Åk till närmsta stad över dagen eller spendera helgen hos familj eller vänner.

Johanna Toftby

Ålder: 36 år.

Familj: Barnen Lisa-Marie, 12, och Marilyn, 10.

Bor: Skövde.

Gör: Arbetar som frisör.

Aktuell: Bloggar på amelia.se.

Läs Johannas blogg här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!