Ebba von Sydow: "Många tar chansen att döma"

Foto: AFTONBLADET / 85440

Mammahatet på nätet har exploderat de senaste åren. På föräldraforumen tycks vissa få en kick av att kritisera andra mammor. Och värst utsatta är oftast mammabloggarna. En av de drabbade är Ebba von Sydow.

När journalisten och programledaren Ebba von Sydow postade några oskuldsfulla bilder på hemmagjord  bebismat på sin blogg fick hon sina fiskar varma. Mammahatarna strömmade till för att  kommentera att hon jävlarimig borde umgås med sin dotter istället för  att piffa med burkarna. Dessutom fick hon en rejäl skopa ovett för att  hon hade mage att ge alla köpeburksmorsor dåligt samvete.

Hur tacklar du kritik och rena elakheter?

– Ofta ger jag svar på tal, jag tycker att det är viktigt att bemöta kritik – men samtidigt ska man inte slösa energi på folk som bara är ute efter att provocera och irritera. Då går jag efter min gamla devis ”kill them with kindness”, svarar artigt och tackar för att de läser bloggen. 

Vad blir folk mest störda av?

– Det mest oväntade kan väcka starka känslor, som när jag visade upp några burkar hemlagad barnmat som jag satt små tygband runt. Det gjorde jag förstås för att det skulle bli en fin bild till bloggen, då kom det snabbt kommentarer om att det är sorgligt att jag ägnar min tid åt att knyta band runt burkar istället för att vara med min dotter. Och att jag, genom att göra hemlagad barnmat, är en dålig förebild eftersom jag ger andra mammor som kör burkmat dåligt samvete. Herregud, då blir man lite matt, faktiskt. 

Varför blir folk så upprörda tror du?

– Chefredaktören Charlotta Flinkenberg skrev nyligen att du som ung och tjej i vår sits blir ifrågasatt för din kompetens, hånad för dina ambitioner, och folk påstår att du fått jobbet på tveksamma meriter eller helt enkelt tack vare utseende och kontakter. Är du gammal, det vill säga över 30, så blir du kallad patetisk kärring, bitter och avundsjuk. Tyvärr ligger det väldigt mycket i hennes resonemang, det är hopplöst svårt att vara en profilerad kvinna i medievärlden idag. 

Tror du att det här fenomenet har blivit värre de senaste åren?

– Egentligen inte, men bloggar ger en möjlighet för folk att anonymt döma andra mammors sätt att vara, och det är skrämmande att så många tar den chansen. Jag tror att det ofta grundar sig i ett missnöje med sin egen situation och tyvärr avundsjuka. Jag förstår att det kan provocera att jag har möjligheten att kombinera ett jobb jag älskar med att vara väldigt mycket med min älskade baby. Det är klart att det sticker i ögonen på dem som inte kan pussla ihop det så. 

LÄS MER: Mammor som hatar mammor - en växande trend

DISKUTERA: Är mammor för elaka mot varandra på nätet?

Skriv en kommentar!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!