Foto: Chistian Enoksson

Deras app ska hjälpa oss få nya vänner: "Svårt träffa kompisar som vuxen”

Claudia ville ha fler vänner som delar hennes intresse för entreprenörskap. Ulrika hade precis flyttat hem från San Francisco och kände att hon hade vuxit ifrån sina gymnasiekompisar. Men att träffa nya vänner i vuxen ålder är inte alltid det lättaste – så Claudia och Ulrika skapade en app för att underlätta kompisdejtandet.

Claudia Gård, 35, och Ulrika Lilja, 34, hade båda besökt Facebook-grupper och forum på nätet där man kan leta nya vänner – men utan större resultat. Informationen blev snabbt inaktuell eller försvann i flödet och att gå på mingelevent var tidskrävande.

Isabella Löwengrip har ibland upplåtit kommentarsfältet i sin blogg till tjejer som vill träffa nya människor,och i början av hösten lanserade dejtingappen Tinder sin nya funktion Tinder Social, en funktion där användarna kan träffa varandra runt olika aktiviteter. En liknande tjänst finns i appen Meetup, men Claudia och Ulrika tyckte inte att något av de existernade alternativen passade dem.

Lanserade egen app för att hitta nya vänner

–Vi har ju själva varit ute och tittat och försökt ta reda på var man hittar varandra. Men forum och Facebook-grupper är svåra och oöverskådliga.Av en slump träffades vi i det här letandet. En fika senare bestämde vi oss för att bygga en plattform där kvinnor kan hitta nya vänner, säger ClaudiaGård.

Sagt och gjort. Mellan tvättider och blöjbyten jobbade Ulrika och Claudia för fullt med att ta fram sin app. Ingen av dem hade erfarenhet av att ta fram appar, däremot har de båda drivit företag.

För några dagar sedan lanserades resultatet, appen GoFrendly. Och intresset har varit stort. Redan innan den var klar hade 5000 personer skrivit upp sig på en lista för att bli meddelade om när appen fanns tillgänglig för nedladdning.

– Vi har hört så många som säger "gud vad bra med den här tjänsten, jag har växt ifrån mina gamla vänner" eller "alla mina vänner har fått barn, men jag har inte det och vill träffa någon annan som också är 40 och inte har barn", säger ClaudiaGård.

Hon tycker att vänskapsrelationer ofta löste sig av sig självt när man är yngre, till exempel genom plugg eller idrottssammanhang.

Mindre tid att träffa nya vänner i vuxen ålder

– När man blir äldre är inte flödet av nya människor lika stort, samtidigt som tiden att träffa människor blir mindre. Det är nog också så att om man träffar någon som är väldigt trevlig, så tror man att den personen redan har massor av vänner. Så det är många som upplever att det är svårt att träffa vänner i vuxen ålder.

GoFrendly var från början tänkt som en app för Stockholm, men efter påtryckningar har Claudia och Ulrika nu öppnat upp den för hela Sverige – och de har redan fått förfrågningar om när appen kommer till Köpenhamn och Oslo. Målgruppen är kvinnor som kommit förbi ”universitetsåldern”, ungefär från 25 och uppåt. Och killarna – de är bannade.

– Vi tror självklart att män och kvinnor kan vara vänner, men vi tror även att det lätt kan bli missförstånd och att det utvecklas till någon dejtingapp ändå. Vi vill att tjejer ska känna sig i en schysst miljöi appen och när vi har frågat om vi ska öppna upp den även för män har vi fått ”nej” från alla, vilket är väldigt skönt eftersom vi inte heller tror på den idén.

Vill du se mer sånt här? Gör som 25 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Du kanske också vill läsa:

Philip, 29, höll på att bli utbränd – gjorde app för att hjälpa andra

13 viktiga kvinnor alla borde lära sig om på historielektionerna

Nu släpps den svenska appen som ska bota dina sömnproblem

Nu kommer appen som ska göra vägarna kring skolorna säkrare

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!