Därför stängdes "Smisk"-diskussionen

Efter två år och över 500 inlägg stängde amelia.se i fredags sin ”smisk”-tråd i Damrummet. Reaktionerna har varit starka på stängningen. Vi redar ut begreppen och förklarar.

Den 26 maj 2007 startades en av de mest lästa och mest kommenterade frågorna i amelia.se:s Damrum. Det var signaturen ”Soffan” som skrev:

”Har hängt ihop i ett år med en jättefin kille som har den speciella grejen att han gillar att ge mig smisk, ibland. Inte jättemycket, men ”gammalt hederligt” smisk på bara stjärten - och jag gillar det!” 

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Många debattörer ansåg att det var skönt att någon vågade prata om ämnet, men det fanns också de som blev arga:

”jag läser och förstår att ni kvinnor uttrycker att ni valt detta, accepterat detta osv..... det gör mig uppriktigt ledsen att ni tycker att det är helt i sin ordning att mannen skall få bestämma över er kropp, att mannen skall få bestämma över ert uppträdande, att mannen skall få sätta regler kring erat liv. Ni kan INTE påstå att det är ett jämlikt förhållande”, skrev signaturen ”Kvinnofrid”

Diskussionen böljade fram och tillbaka och den låg stabilt på våra listor över mest lästa och mest kommenterade trådar.

Men allt har ett slut.

Till sist märkte vi att debatten hölls uppe av ett fåtal personer som skrev inlägg under flera olika signaturer. Vi kände också att det mesta var sagt i frågan under de två år som tråden varit igång. Dessutom började det dyka upp inlägg som överträdde en gräns för vårt utgivaransvar. När inlägg kan tolkas som uppmaning till misshandel, så är gränsen definitivt passerad.

Så vi stängde den.

Många blev upprörda över det vi gjort och det startades nya trådar om stängningen.

”Tycker det var mycket obehagligt att tråden försvann. Diskussionen var väldigt bred och mycket tänkvärd. Jag upplevde också ett par inlägg som osunda men personerna som skrev dessa blir knappast hjälpta av att deras inlägg nu inte har möjlighet att bli kommenterade och bemötta” tycker signaturen ”Magdalena”

”Oscar” skriver: ”Amelia - öppna diskussionstråden om smisk igen!”

Signaturen ”Britt-Marie Andersson” tycker vi beter oss som en diktaturstat. ”Man kan fråga sig: lever vi i Sverige eller i Nord-Korea? Vad sänder detta för signaler till dessa unga människor som är i färd med att utforska sin sexualitet? Skamligt är vad det är” skriver hon.

I en annan tråd frågar ”Sofia”: ”Ursäkta, får man tala om smisk här?”.

Och svaret på den frågan är naturligtvis: Visst får du det.

Det är högt i tak i Damrummet, och så länge debattörerna håller sig till reglerna så släpper vi igenom det mesta.

Men ibland måste man inse att en diskussion har nått vägs ände. Då är det dags för streck i debatten. När en debatt blir så stor att den totalt dominerar forumet, blir det till sist ohanterligt att hålla ordning på den.

Och om andra trådar blir för långa och oöverblickbara, så kommer vi att stänga dem också.

Men det betyder inte att vi censurerar. Starta gärna nya trådar i Damrummet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!