Caroline af Ugglas blev en slacker

Vi kvinnor vill vara så mycket – duktiga, snygga och snälla. Men det går inte att vara allt och vara bra på allt. Det är dags att sluta vara så perfekt, dags att dumpa prestations-prinsessan i dig! Det gjorde Caroline af Ugglas.

– Stökigt, men inte skitigt, det är mitt motto. Det är alltid tavlor framme, högar med saker som leksaker, tidningar och kort, högar med rena kläder... Och i köket står dörrar och luckor öppna för jämnan (och jag dunkar huvudet i dem). Eller som planschen här på golvet under matbordet, den kommer jag nog inte att flytta på förrän någon halkar på den, säger Caroline. 

Hur brukar ditt hem se ut? 

– Idag är det torsdag och vi har städerska på onsdagar. Bättre än så här blir det alltså inte. 

Varför har du städerska? 

– Helt enkelt för att både jag och Heinz tycker det är dötråkigt att städa, så istället för att bråka om städningen skaffade vi städerska för flera år sedan. Städerskan är billigare än parterapi. 

Blir du inte nervös av röran? 

– Det är inte så att röran är ett måste i mitt liv. Om någon kom och sa att hon gratis kunde plocka upp hemma hos mig varje dag skulle jag inte tacka nej. Jag tycker bara att det är slöseri med tid att städa. Jag blir glad av att spela in en sång eller måla muggar med barnen. Men att städa gör mig inte lycklig. Och när jag har städat blir jag sur när någon sedan kommer och ”stökar ner” (fast de kanske bara tar fram saker de ska använda). Jag tror jag skulle skämmas om jag hade det för städat. Det skulle liksom bevisa att jag hade fokuserat fel här i livet. Hellre en rolig mamma än ett städat hem. 

– När jag kommer hem till en pedant känner jag mig obekväm. Vet inte var jag vågar sätta mig, vet inte om jag vågar tugga på smörgåsen det bjuds på, av rädsla för att smula... Det är inte trivsamt. Problemet tror jag är att vissa identifierar sig med sitt hem, sitt hus. Det blir en del av utseendet. Jag är inte så mycket för yta… 

Så hur trivs folk hemma hos dig? 

– Maka söker kaka, vet du. Jag tycker inte mina vänner har det så jädra mycket finare hemma. Kanske lite… Jag tror de flesta tycker min röra är ganska befriande. Vissa stör sig säkert – men det gör mig inget. Då har jag i alla fall öppnat ögonen på dem: ”Så här kan man också leva och ändå vara glad.” 

Men har du ingen grej du ”måste”? 

– Jo, jag är lite tvättmanisk. Jag tycker att smutstvätt är snuskigt, så den vill jag bli av med så fort som möjligt. Jag har aldrig mer än 1–2 maskiner liggandes. Och tvätten ska ur maskinen fort – kläderna får inte lukta surtvätt, säger Caroline och flinar.

Carolines prestationsfälla: 

Jag måste producera och prestera på jobbet för att vara nöjd med mig själv. Jag bedömer mig själv utifrån det jag har gjort – vilket ju innebär att jag har dåligt självförtroende i att våga bara vara.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!