Foto: Getty Images/iStockphoto / pojoslaw

Har du inte råd med bröllop? Här är bästa tipsen på ett budgetbröllop

Drömmer ni om bröllop, men skräms av prislappen? Lugn, det går att få en toppenfest med hjälp av smart planering och en hel del nytänkande. Genom att ta hjälp av vännerna lyckades Moa och Andreas bjuda 130 personer – och själva bara betala 4?000 kronor.

När de blev ett par nyårsafton 2004 fanns inga planer på att gifta sig. Det var först under en helg i Köpenhamn påsken 2010 som tankarna tog fart. Och det gjorde de rejält.

Andreas och Moa jobbar­ båda som projektledare, så de började omedelbart skissa på sitt drömbröllop. De var helt överens om att undvika en stel tillställning med traditionella inslag. Istället ville de ha en stor fest där gästerna hade kul och slapp grubbla över i vilken ordning de skulle greppa besticken. Men det fanns ett problem: De hade ont om pengar.

LÄS OCKSÅ: Vett och etikett på bröllop – här är amelias stora guide

Gjorde prioriteringslista

Lösningen blev att de 130 inbjudna gästerna uppmanades att strunta i att köpa presenter och istället skänka en slant till bröllopet.

– Det var lite lurigt eftersom vi från början inte visste hur stor budgeten skulle bli. Vi fick göra en prioriteringslista och spendera efter hand, säger Moa.

Släkt och vänner satte in pengar på brudparets konto. Summorna varierade från 100 till 2000 kronor. Sammanlagt kom det in 36000 kronor. Själv behövde de bara ta fyra tusen­lappar ur egen ficka.

Men att få den totala summan att räcka till en trerättersmiddag med dryck, liveband, lokalhyra, bröllops­kläder, ringar och annat borde vara omöjligt. Men de lyckades.

Lagade maten själva

Andreas och Moa lyckades få ner kostnaderna på alla områden. Brudklänningen syddes för egen hand, blommorna plockades från ängarna, alkoholen köptes i Tyskland och maten lagade de själva.

Eller – det där sista är inte riktigt sant.

För utan hjälp från släkt och vänner hade det aldrig gått att få till middagen med sill och potatis, fläskfilé med potatissallad och efterrättsbuffé.

– Vissa stod i flera dagar och bara skalade potatis och en kompis som sa att vi kunde låna frysen hade nog inte räknat med att vi skulle tolka det så bokstavligt att vi faktiskt körde hem den till oss, säger Andreas.

Han byggde också egna kyllådor där frusna PET-flaskor hjälpte till att hålla maten kall. Just middagen var det enda som oroade brudparet.

– Det hade inte varit så kul om vi gett 130 personer matförgiftning, säger Andreas.

Men så blev det inte.

LÄS MER: Klädkod på bröllop – det betyder kavaj och mörk kostym

50-talstema

När paret gifte sig i Folkets park i Nora, tre mil norr om Örebro, så blev det precis som de önskat sig. De hade valt 50-talstema och

dagen började med en picknick. Istället för traditionell vigsel läste de upp personliga löften som de skrivit till varandra. Och när det var dags för den utlovade bröllopsvalsen överraskade det nygifta paret med en liten kampsportsuppvisning (eftersom båda tränar kampsport till vardags).

I efterhand konstaterar Moa Rönn­åsen att det inte kunde ha blivit bättre:

– Vi tänkte att vissa kanske skulle gnälla lite eftersom vi valde att strunta i traditionerna, men tvärtom var gästerna­ väldigt nöjda.

LÄS OCKSÅ: Håll koll på ditt bröllop med hjälp av amelias bröllopsplanering

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!