Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bröllopsplaner? Så räcker pengarna längre!

Rusar kostnaderna iväg? Börjar det bli röda siffror i bröllopsbudgeten? Allt behöver inte bli dyrt och en del kan man faktiskt skippa.

1. Förvaring för klänningen brukar kosta ca 200 kronor i bröllopsbutiker. På Ikea kostar en förvaringsgarderob 79 kronor och på Claes Ohlsson finns klädpåse för 49 kronor.

2.Bordsdekorationer till bra priser finns på nätbutiken www.celebrations.se

3. Massor av brudklänningar (över 700 stycken) i prisklass från några hundralappar upp till hundratusen finns i skrivande stund på www.blocket.sewww.bridaloutlet.se finns klänningar till betydligt lägre priser än i butik.

4. Om inte tårtan är det allra viktigaste kostar en vanlig prinsesstårta ca 15 kronor biten. En våningstårta går på ca 40 kronor biten.

5. Köp duk på metervara på Ikea från 19 kronor metern eller bomullslakan för 25 kronor. 

6. Spara på lång sikt: ta vanliga kuvert, skriv till exempel "blommor" eller "brudgummens kläder" på dem och så den summan som den budgetposten är tänkt att kosta. Gör ett kuvert för varje budgetpost.

När summan för kuvertet är uppnådd sätter man ett kryss. 

7. Kolla in vigselringar i olika guldsmedsbutiker och gå sedan in på www.guldgruvan.se och se om ni kan hitta något liknande (eller exakt den favoritring ni hittat). Varje specifik ring som säljs i Sverige har ett artikelnummer vilket underlättar att jämföra priset. Här finns massor att spara.

8. Ta hjälp av skolor. Frisörgymnasie till håret, makeupskola till sminket, restaurangskola till maten och servering, medieskola till fotografering och filmning etc. Här sänks budgeten betydligt!

9. En löst bunden bukett blir hälften så dyr som en som har hållare.

10. Ordna fint hemma med blommor, levande ljus, nya fina lakan och lite vickning istället för att ha bröllopsnatten på hotell.

11. Samla ihop guld som ni inte använder och lämna det som delbetalning när vi beställer vigselringar.

12. Bjud den närmaste familjen på middag och senare på kvällen vännerna på fest med snacksbuffé och bar till självkostnadspris.

13. Starksprit är en stor kostnad om man bjuder på fri bar. Be släktingar bidra med en flaska sprit till festen och passa på att be släkt och vänner att handla till er när de är utomlands.

14. Gör en enkel kall förrätt själva, expelvis toast skagen eller cheesecake och beställ varmrätten från ett cateringställe.

15. Lägergårdar, kursgårdar och hembygdsgårdar är prisvänliga alternativ när ni letar lokal. På kommunernas hemsidor  brukar det också finns förteckningar över lokaler att hyra.

16. Man måste inte ge gästerna en present att ta med hem. En chokladpralin vid placeringskortet räcker fint som lite lyx. 

17. Vill ni ha ett vigselprogram behöver det inte vara avancerat. En snygg text på ett halvt A4-papper räcker och skrivs ut på skrivare.

18. Lägg inte för mycket krut på dekorationer i kyrkan. Gästerna sitter bara där en kort stund. Och de flesta kyrkor är redan vackra som de är. 

19. Alla frågar vad brudparet önskar sig i present. Det är helt okej att önska sig festen i present eller presentkort på resa på namngiven resebyrå.

20. Är det barn med på bröllopsfesten kan de få en enklare och billigare meny än de vuxna. 

21.Ett hårsmycke, tiara eller slöja är inte ett måste. En enkel blomma från brudbuketten kan bli pricken över i.

22. Åker ni på bröllopsresa? På nätets köp- och sälj sajter finns ofta erbjudanden under rubriken Resor och presentkort där privatpersoner säljer presentkort till rabatterat pris.

23. Allt måste inte vara nytt. Inventera i era garderober, kanske passar de underkläder, strumpor och skor ni redan har.

24. Vackra och billiga dekorationer till festbordet: vackra stenar, kastanjer, ekollon, ljusgirlanger, blomblad, dekorationssand, sädesax, murgröna, trollhassel och frostad frukt. 

25. Glöm inte pantbaken – här kan ni göra verkliga fynd både när det gäller vigselringar och andra smycken till bruden.