Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Är din vän en energitjuv? 3 tecken - och så hantera du det

Har du en vän i din närhet som du blir alldeles matt av att umgås med? Som bara tar och tar – men aldrig ger? Då är din kompis förmodligen en energitjuv. Här är 3 sätt att hantera det på. 

Om din vän är en energitjuv så bär du också ett ansvar. Det är du som inte sätter gränser eller tydligt visar hur du vill ha dina relationer.
Om din vän är en energitjuv så bär du också ett ansvar. Det är du som inte sätter gränser eller tydligt visar hur du vill ha dina relationer. Foto: Shutterstock

En energitjuv är en person som på ett eller annat sätt tar din energi. Funderar du på om din vän är en energitjuv? Läs då dessa tre frågeställningar och fundera hur ni har det.

1. Ger och tar du och personen ungefär lika mycket i er relation? Tänk efter om personen lägger märke till om du har något problem? Och försöker hen att hjälpa dig med problemet? Eller är det en person som inte har koll alls på hur du mår? 

2. När personen berättar något för dig; är det då en pågående monolog? Eller gör hen naturliga pauser så att du kan komma in och säga vad du tycker?  

3. När ni ska bestämma vad ni ska göra, finns det en balans då? 

Om du efter att ha läst dessa frågeställningar ovan har kommit fram till att ”ja, det är nog en ojämn och obalanserad relation som tar energi från mig” så är det dags att göra någonting åt det. Du har ansvar över dig själv och att dina relationer fungerar som du vill. Ibland blir det lätt att man hamnar i en ”offerroll”, men det löser sällan någonting. 

Det är också viktigt att komma ihåg att trots att din vän är en energitjuv så behöver det inte vara något fel på personen. Det kan lika gärna vara så att det är relationen mellan er som är ur balans, och att det är relationen i sig som är energitjuven. Var och en av er kan fungera utmärkt tillsammans med andra, men inte med just varandra. Ofta kan detta bero på att ni har olika mönster och bakgrund som går ut över den gemensamma relationen. Antingen kan ni ha olika uppfattningar om hur en vänskapsrelation ska se ut – eller så kan ni vara vana att kommunicera med människor på olika sätt. 

Hur det än ligger till i just er relation så är det fortfarande du som måste ta kommandot. Du har ansvar över ditt liv och de personer som finns i det och det är är du som låter människor behandla dig exakt så som de behandlar dig, om du inte sätter gränser eller tydligt visar hur du vill ha dina relationer.  

LÄS OCKSÅ: Narcissister är experter på att dupera – här är 9 tecken som avslöjar dem 

3 val – för dig som har en energitjuv till vän

Att tala i monologer, utan att göra naturliga pauser och ta in den andra personen för att hör vad den har att säga, är ett typiskt tecken på en ”energitjuv”.
Att tala i monologer, utan att göra naturliga pauser och ta in den andra personen för att hör vad den har att säga, är ett typiskt tecken på en ”energitjuv”. Foto: Shutterstock

Så hur ska du då lösa situationen? För att göra det enkelt: Du har tre val. 

1. ÄNDRA PÅ SITUATIONEN

Om du vill ändra på situationen måste du kommunicera det till personen. 

När du kommunicerar detta, försök att inte tala anklagande, utan prata utifrån dig och dina känslor: ”Jag blir ledsen när...”. 

Om du tar upp problemet ur ditt eget perspektiv blir det mycket lättare för din vän att ta till sig av kritiken. För kritik är aldrig lätt att hantera och många hamnar snabbt i försvarsställning vilket sällan blir bra när man vill ha förståelse och hitta en lösning.

Förklara också att du älskar personen men att det är viktigt för dig att få en mer balanserad vänskap och ge konkreta förslag på hur detta kan se ut (igen, utan att vara anklagande):

Exempelvis: 

”Jag skulle bli så glad om DU ringde och bestämde något vi kunde göra.”  

”Det skulle betyda så mycket för mig om du frågade mig om hur jag mår när vi ses”. 

”Jag älskar när jag har din fulla uppmärksamhet. När du lyssnar helt och hållet. Skulle vara så skönt om jag fick mer av det”

Istället för:

”Det är alltid jag som ska planera och ta tag i...”

”Du frågar aldrig om hur jag mår”

”Du lyssnar aldrig på vad jag har att säga”

Även om du gör ditt bästa att prata utifrån dig, utan att skuldbelägga, kan det ändå komma upp massor av känslor, tankar och åsikter i sådana här samtal. Personen kanske till och med tycker att du gör någonting fel, att det är du som är energitjuven. Fortsätt att våga kommunicera öppet, utifrån perspektivet ”hur ska vi lösa det här eftersom vi båda gillar varandra så mycket” – och prata med varandra med hjärtat. 

Om ni kommer fram till att någon eller båda ska ändra på ett beteende, kom ihåg att hjälpa varandra att komma ihåg detta sen. 

Vi säger att din vän exempelvis vill bli bättre på att fråga hur du mår. Att vilja detta är fint och stort, men när det kommer till verkligheten kan det bli svårare. Våra roller och beteenden är ofta invanda sedan åratal tillbaka, men det går. Det gäller bara att hela tiden ha en öppen kommunikation och hjälpa till att påminna varandra när den andra glömmer. ”Oj, nu hamnade vi i de här invanda rollerna igen..”. Istället för att bli sur och tänka ”Jaha, trots att vi hade det här samtalet förra månaden så frågar hen fortfarande inte hur jag mår”. Din vän inte ond, hen har bara inte i sin rutin att fråga. Så hjälp till och påminn varandra. Hjälp varandra att bli bättre. Det är det bra vänner är till för.

LÄS OCKSÅ: 9 psykologiska knep som underlättar för dina relationer 

2. ACCEPTERA LÄGET 

Om du varken vill eller kan kommunicera med personen, och inte väljer att avsluta relationen – då finns det inget annat val än att acceptera situationen och fortsätta umgås som vanligt. Det här alternativet är dock bara bra om du på riktigt tror att du till fullo kan acceptera personen som den är, utan att låta det påverka dig negativt. Annars tar du inte ansvar över ditt egna välmående. 

3. AVSLUTA RELATIONEN

Om det inte går att förändra situationen och du inte heller kan acceptera det som är - då är sista steget att avsluta relationen. Hur du vill avsluta relationen är givetvis upp till dig. 

LÄS OCKSÅ: Caroline, 41, fick nog: ”Jag bröt kontakten med min mamma”