Är din man en gas?

Är det du som bestämmer rubbet där hemma? Då kanske din man har för­­vandlats till en gas. Gör amelias test och få svaret!

Han: Älskling, finns det något att äta?

Du: Tror inte det, du kan väl laga en omelett eller nåt.

 Han: Har vi ägg då?

Du: Du får väl se efter!

Han: Var brukar vi ha äggen?

Du: I KYLSKÅPET!

Han: Jaja, du behöver inte skrika… 

Du: … förlåt.

Han: Man kokar dem först, va?

Okej, jag överdriver. Lite. Hoppas jag.

Men det är nog ungefär så där det kan låta i en familj där mannen är så ovan vid att ta initiativ och göra något själv att han mer eller mindre har slutat fungera. Han har blivit en gas: luktlös, viktlös och viljelös.

Låter det oroväckande bekant?

Då kanske det ser ut så i ert hem? Är det kanske du som alltid bestämmer vad ni ska äta? Kanske du väljer tapeter, semestermål, barnens kläder, HANS kläder också? Eftersom han aldrig tar beslut eller initiativ.

Vi på amelia, och speciellt vårt relationsorakel Bengt Ohlsson – som har myntat gasuttrycket – får ofta brev från kvinnor som känner precis så: alla beslut i hemmet hänger på dem. Deras män verkar inte bry sig ett smack, utan nickar bara medgörligt eller kommer med ett ”vi gör som du tycker, älskling”, oavsett vad frågan handlar om.

Dessa kvinnor upplever att det är de som gör allt jobb, alla val, hela tiden.

”Varför bryr han sig aldrig om någonting”, undrar de frustrerat. Och så skriver de långa brev med många utropstecken till Bengt, där de ondgör sig över sina odugliga män som bara sitter i soffan och stirrar slött framför sig utan att ta sig för ett skit.

Men det är faktiskt inte bara kvinnor som skriver till Bengt i just det här ämnet.

Bengt fick nyligen ett brev från en man som förklarade att han medvetet låter sin sambo bestämma allt därhemma, ”för oavsett hur mycket vi diskuterar och väger olika val får hon ändå som hon vill i slutändan. 

Hunsad och förkrympt eller viljelös djävla gas? Det är frågan. Svaret kanske inte alltid är solklart.

Kanske är det så att du kör över din man varje gång ett beslut ska fattas. I så fall har du skapat ett alldeles eget gasmonster och får anses vara medskyldig.

Fast det kan ju också vara så att han helt enkelt låtit sig köras över, att han har ”gasifierats” alldeles frivilligt. För det är ju trots allt väldigt bekvämt för honom att låta någon annan – ja, dig – fatta alla jobbiga eller tråkiga beslut.

Har du en gasman? Gör amelias test!

Välj a, b eller c:

1. När ni ska gå på fin middag tillsammans…

a) brukar han vilja ha hjälp med att välja vissa plagg, till exempel skjortan.

b) vet han alltid exakt vad han ska ha på sig.

c) plockar du fram de kläder du tycker han passar bäst i, eftersom han annars bara står i kalsongerna och ser hjälplös ut.

2. När ni ska äta lite gott hemma på fredag kväll…

a) säger han ”vi kan beställa hem något som du gillar, jag gillar ändå det mesta”.

b) slår han en stund i receptböcker tills han hittar något som ni båda gillar. Sen lagar ni maten tillsammans.

c) händer det inte ett smack på middagsfronten förrän du antingen lagar maten eller ber honom gå och hämta chicken masala från indiern intill.

3. Toalettstolen i badrummet har börjat droppa. Ni har inte speciellt mycket pengar över till reparationer. Du påpekar felet. Vad händer?

a) Han säger: ”Jaså? Det måste vi göra något åt. Fast just nu har vi inte råd, så… oj kolla, nu börjar Let’s Dance!”

b) Han säger: Ja, jag har ringt en kompis som är bra på rör, han har lovat kolla vad det skulle kosta att fixa.”

c) Han säger: ”Är du säker? Jag undrar om det inte alltid har gjort så där. Jag tror det SKA göra så där.”

4. Om ni får oväntat besök…

a) går det en halvtimme innan han säger, ”oj, ni kanske vill ha kaffe”, och då säger han det mest för att du har petat honom ganska hårt i sidan.

b) då bjuder han in gästerna i köket och visar dem runt lite medan han frågar om de vill ha något.

c) går det tio minuter, sen står du i köket och tinar bullar och brygger kaffe medan din man halvligger i soffan och tittar på tv – och gästerna visar runt sig själva.

5. Vem av er minns datum och köper presenter på vännernas födelsedagar?

a) Mest jag, men vi hjälps åt så gott det går. ”Man borde vara bättre på sånt där”, brukar han säga ibland.

b) Han har alla viktiga datum i sin kalender. ”Jag gillar att ha koll”, säger han. Presenter väljer vi tillsammans.

c) Jag. Han minns inte ens min födelsedag om jag inte påminner honom. ”Presenter och födelsedagar är inte viktigt för mig”, säger han.

6. Veckostädningen är mångas helgångest. Hur funkar det hos er?

a) Jag tjatar lite, han ger med sig till slut, vi städar.

b) Han tjatar lite, jag ger med mig till slut, vi städar.

c) Om inte jag tar initiativet och städar kommer vi att få astma och dö inom bara ett par månader. Han verkar aldrig märka att det är ostädat. Eller så väntar han bara ut mig.

7. Är ni ute i svängen ibland?

a) Jag skulle faktiskt vilja komma ut lite mer, men oftast är han tröttare än jag, och då blir vi hemma. Det är ju lätt hänt att man fastnar i soffan.

b) Han är ute oftare än jag, jag känner mig nästan lite slö, men soffan lockar för mycket.

c) Jag går ut med kompisar ibland för att i alla fall få lite miljöombyte, men han stannar alltid hemma om jag inte tvingar ut honom med våld.

8. Hur går det till när ni planerar semestrar eller utlandsresor?

a) Jag plockar hem broschyrerna och är oftast den som brinner för ett visst resmål. Han har sällan några större invändningar.

b) Vi bombarderar varandra med resplaner tills någon ger med sig.

c) Det brukar gå till så att jag drömmer, jag letar och jag bokar resan. Och sen tvingas vi ställa in allt eftersom han misslyckats/glömt/inte hunnit ansöka om ledigt på jobbet.

Facit - här har du svaren!

Flest a: 

Han är ingen gas – än. Det låter som om du har en medgörlig man därhemma. Han kanske till och med är godhjärtad, och låter dig få som du vill för att han älskar dig. Men ge akt på hans fysiska form, för här föreligger en klar risk för gasifiering. Låt detta pågå ett par år till och plötsligt vet han inte längre om han tycker att det är snyggt eller töntigt med jeans på en 40-åring. (”Vad tycker du, älskling?”).

Flest b: 

Din man är definitivt ingen gas. Han tar för sig, vet vad han gör och vad han tycker. Det låter fantastiskt, han måste ju vara en riktig go-getter! Frågan är om du hinner få en syl i vädret själv? Kanske är det dags att du höjer din röst för att höras? Och kolla dig själv i spegeln mellan varven: Gasformighet könsdiskriminerar inte.

Flest c:

Oj. Din man riskerar verkligen att sippra ut under dörrspringan. Han låter verkligen luktlös, viktlös och viljelös. Frågan är nu hur du ska få honom tillbaka i fast form igen. Du kanske kan börja med att se till dig själv. Är du medskyldig till hans fysiska omvandling? Då får du se till att tvinga honom in i matchen igen. Klä inte på honom inför nästa fest. Det är en bra början.

Relationsproblem? Till Fråga Bengt!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!