Ann Söderlund möter kändisar och botar fördomar i Vietnam

amelias krönikör Ann Söderlund har lämnat Thailands inställsamma paradisöar och befinner sig på en buss vid Kambodjas gräns. För varje människa de träffar så får barnen en fördom mindre att haka upp sig på. Och mitt bland allt damm dyker Ben Affleck upp.

Vi sitter på en båt pa väg från Vietnam till Kambodja. Eller båt kanske ar att ta i. Den påminner mer om en toalettrulle med inbyggt stänkskydd. Nanok och barnen sitter bakom mig medan jag studsar som en guppy på mitt inplastade, skogsgröna säte.

Ilon busar med gränsvakten och jag känner mig lite lätt nervös. Det känns ganska uppenbart att det här är något annat än inställsamma paradisöar i Thailand.

Husen är byggda på pålar. Enkla flätade boningar bryts upp av stenhus på pålar. Kossor går på gatorna, barn badar i floder som ser ut som tepåsen dagen efter, men överallt dessa leenden. Små hander som vinkar och hojtar hallo. Så säger Ilon plötsligt, när vi sitter och väntar på anslutande buss i en avlägsen by:

- Mamma, vi i Sverige är verkligen bortskämda. Vi kan bara peka på maten så får vi den.

På andra sidan gatan slår en gammal gubbe efter ett litet barn som gjort något fel. Dom runtomkring rycker pa axlarna för att liksom säga att det är vardagsmat. Irritationen över en buss som aldrig kommer och chips som inte har rätt smak är plötsligt väldigt bortblåst.

Ossian

 leker med en hundvalp och Dante har fått en sötsliskig glass i chockrosa. Det är annorlunda. Det är äventyr och någonstans inom mig så vet jag att för varje människa vi träffar så får barnen en fördom mindre att haka upp sig på. En vecka har gått på det nya året och det enda nyårslöftet jag bryr mig om är att lova mig själv att aldrig slå mig till ro.

Det är sådant jag tänker på dammig och lätt äcklad över att ha kissat mig själv på fötterna i en "sitta på huk"-toalett som finns inne på lokala resebyrån.

När jag kommer ut är Nanok uppjagad som en hungrig byracka.

"Du kommer aldrig att tro det, men vet du vem som just åkte förbi med sin tjej på en motorcykel?'

Jag skakar pa huvudet.

'"Ben Affleck och den där mörka skådisen! Jag är helt säker. Han är väl också på väg till Angkor Wat."

Under närmsta timmarna försöker Nanok övertyga mig om att the Ben Affleck precis svischade förbi i dammet.

Tänk vad vi hade kunnat missa om vi hade tagit flyget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!