Hitta kärleken mitt i livet — 8 dejtingappar och hur de funkar

Att bli singel mitt i livet efter att levt länge i en relation kan kännas läskigt — relationsexperten ger sina bästa tips hur du ska tänka kring dejtandet och hur de 8 populärasste dejtingapparna funkar!

Att bli singel mitt i livet, efter flera år i tvåsamhet kan kännas läskigt. I ett hav av möjligheter är det lätt att börja tänka att “gräset alltid är grönare på andra sidan”. Och att börja använda sig av dejtingappar kan dessutom kännas skrämmande. Kommer jag att hitta kärleken igen?

Synen på dejting har troligtvis förändrats sedan sist du befann dig i den bubblan, men det betyder inte att det inte kommer gå att hitta rätt igen. Den stora skillnaden är att det nu finns betydligt fler vägar att hitta den på. Antingen blir du lamslagen av det stora utbud av dejtingappar och oändliga flöde av nya potentiella partners som finns, eller så känner du dig taggad för det smörgåsbord av alternativ du får när du letar efter din nya stora kärlek.

LÄS OCKSÅ: Johanna Toftby, 44: "Jag valde bort bonusfamiljen" 

Samtalsterapeuten Charlotte SanderRelationsexperten.se och rådgivare på Elitsinglar har under åren mött många som blivit singlar på nytt mitt i livet och uppmanar alla att skynda långsamt.

— Börja med att tänka igenom vad det egentligen är du söker. Många som varit i ett förhållande länge vet precis vad de inte vill ha, men är mer osäkra på vad de vill ha ut av en ny relation. Därför är det bra att inte stressa fram och snabbt avverka dejt efter dejt, säger Charlotte och fortsätter:

— Man fastnar i en känsla av att gräset alltid är grönare på andra sidan, och därför aldrig lyckas bestämma sig.

Man ska inte vara rädd för att nätdejta men se det som ett av flera sätt att träffa någon istället. Charlotte har flera tips var och hur du får chans att träffa någon.

Så ökar chansen att träffa någon

Gå ut med vänner och bekanta, klickar du med dina vänner borde du klicka med någon av dina vänners vänner också.

Prova en ny hobby, utmana dig att tänka nytt. Nytändningar i livet skapar nya banor i såväl tankemönstret som i livet. Kanske finns din själsfrände på språkkursen du anmäler dig till?

Testa olika nätdejtingappar, upptäck vilken som passar dig och dina krav!

LÄS OCKSÅ: 11 sexleksaker från budget till lyx

Visst kan sådana här appar vara spännande och en kick för egot, åtminstone en period. Men det lämpar sig kanske bäst om man vill busa runt lite.

Men samhället blir mer och mer gjort för ensamhet än tvåsamhet. Fler äldre par skiljer sig nu än förut och 21 procent av svenskar i åldern 50-79 år längtar fortfarande efter kärleken. Idag bor 40 procent av befolkningen ensamma och även om utbudet av dejtingappar ökar, blir alternativen alldeles för många för de flesta att hantera.

— Visst kan sådana här appar vara spännande och en kick för egot, åtminstone en period, säger Charlotte och fortsätter:

— Men det lämpar sig kanske bäst om man vill busa runt lite. Och återigen handlar det om att inte låsa sig fast vid ett forum, utan söka efter det som passar ens syfte bäst.

Cecilia Salomon är relationsexpert på Happy Pancake, hon tycker det finns både för och nackdelar med nätdejting. Betaltjänster menar Cecilia lockar fler seriösa singlar, som match.com eller Elitsinglar. Oftast är målgruppen äldre där och personer som verkligen vill träffa någon att leva med hänger där. Tinder däremot är mer blandat i seriositet då många fördriver tid eller letar efter en sexpartners.

— Alla nätdejtar idag! Det är lika vanligt som att flörta på krogen och det ses varken som pinsamt eller desperat, menar Cecilia när hon tänker på de som har en bild av att nätdejtning är för de som inte får “napp” i verkliga livet.

— Känns det inte helt hundra på första dejten — ge det en chans till! Nervositeten kan göra att ens bästa sidor inte kommer fram, säger Cecilia.

— Har ni träffats några gånger och du börjar tänka på alla de andra män som finns bara ett klick bort kan det vara bra att ställa sig frågor som:

“Får min dejt mig att må bra och känna mig glad?”, “Har vi intressanta samtal?” och “Verkar vi ha liknande värderingar i stort?”. Om svaren på de här frågorna är ja kan det finnas anledning att inte hasta vidare, säger Cecilia men fortsätter:

— Många kommer dock till en punkt då de känner sig blasé och trötta på hela dejtingkarusellen. Ta då en paus från allt vad par heter, för att sedan komma tillbaka med ny energi efter en tid!

8 dejtingappar att testa sig fram på

1. Tinder: En gratis app som har flest medlemmar i åldern 18–35 år. Du kan berätta kort vem du är och vad du söker i en biografi under din profilbild. Du kan ställa in avstånd, ålder och kön på den du vill få upp i flödet — sedan söker appen upp potentiella dejter åt dig! Gillar du bilden som dyker upp på skärmen sveper du med tummen åt höger, och har hen gjort samma sak på dig, får ni en matchning och kan skriva med varandra. är du inte intresserad sveper du istället med tummen åt vänster.

2. Match.com: Är en av de största nätdejtingsajterna i världen och med betalande medlemmar. Men det finns även en app där du kan söka singlar i ditt närområde och match.com anordnar ofta event och mingelkvällar.

3. Elitsinglar: Också en betalsajt där du går igenom vetenskapliga personlighetstester och matchas med singlar utifrån utbildning, arbete och personlighet.

4. Happn: Gratis app som baserar vilka du får upp i flödet beroende på vilka du varit i närheten av. Du kan se var, när och hur många gånger ni gått förbi varandra. Får ni en matchning kan ni börja snacka precis som på Tinder!

5. Mötesplatsen: En dejtingapp för personer som söker en långvarig relation. Alla bilder och profiler granskas och har olika typer av medlemskap.

6. Happy Pancake: Traditionell gratis nätdejtingsajt/app där du uppdaterar en profil och ställer in sökkriterier och sen kan du kontakta vem du vill.

7. Ourtime: En sajt för alla som är 50+. Ger ett stort utbud av aktiviteter som kulturella utflykter, pubkvällar och resor.

8. Good Ones: Här måste man logga in med bank-id vilket försäkrar dig om att det verkligen är personen du pratar med och inget nättroll. En gratis dejtingapp som funkar precis som de flesta med att du sveper åt höger om du gillar hen och åt vänster om du inte känner att det kan bli något.

LÄS OCKSÅ: Här är de tio mest romantiska städerna — egentid med din partner 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!