Foto: Copyright © 2007 Dreamworks, LLC.

7 tips för livslång kärlek

Har du umgåtts intensivt med din partner under semestern, och nya tankar om er relation dyker upp? Kate Winslet och Leonardo DiCaprio visar många av ett förhållandes aspekter i filmen ”Revolutionary Road”. Att se relationsdraman tillsammans är ett av kärlekstipsen från vår psykolog!

1. Passion: Rör varandra dagligen

Se till att röra vid varandra varje dag. Forskning visar att den fysiska  närheten är oerhört viktig för att hålla passionen vid liv, men det  behöver inte nödvändigtvis leda till sex varje gång. Visa intresse för  den andras person, ge komplimanger. Du ska självklart inte fejka, men  ansträng dig för att hitta något positivt. Det gör inte bara din partner  glad, utan påverkar dina egna tankar och därmed din upplevelse av  relationen. Överraska och testa något nytt, massage är ett bra sätt att  relatera kroppsligt till varandra på ett nytt sätt. Om en person vill ha  mindre sex än den andra, så måste det respekteras. Men känner man sig  trygg i relationen så kan man ibland testa att ”ställa upp”, om man vet  att man kan avbryta när som helst och inte få några konsekvenser i form  av surhet och ilska. 

Foto: Getty Images/Pixland

2. Respekt: Bygg ett team tillsammans

Som par ska ni vara ett team. Ni har en uppgift och som med alla stora uppgifter så måste man bryta ner den i mindre delar. Precis som vid teambuilding ska ni ha ett mål och sedan komma på aktiviteter för att nå detta. Om ni har råd, åk gärna iväg på ”konferens”, det kan vara bra att ha diskussioner på neutral mark. 

Många människor som inte alls anses som respektlösa i andra sammanhang, kan vara hänsynslösa mot sin partner. Det kan hända när man tar av den sociala masken, att man släpper fram elakheter. Man ska inte censurera sig själv, ett förhållande ska vara en plats utan masker – men det finns olika sätt att uttrycka sig. Utnyttja din sociala kompetens även i förhållandet.
3. Kommunikation: Inga gissningslekar

Ni ska kunna säga ja helhjärtat och nej helhjärtat, det är så ni lär känna varandra. När du vet fullt ut att din partner är ärlig så är det lättare att kunna lösa problem, när man tagit bort alla gissningslekar. Men detta är något som du själv måste ta ansvar för själv. 
4. Jämställdhet: Gå igenom er situation

Sätt er ner och gå igenom allt från hur mycket ni vill arbeta, till vem som går ut med soppåsen. Det här är ett pussel och om ni aldrig pratar om det så finns det ingen chans att lägga det på ett bra sätt. Det här kan kännas tråkigt, torftigt och trist, men ta med er humor i det hela. Lär er också att prioritera bort saker. 

Foto: Getty Images/Stockbyte Platinum

5. Förhållande­lärdom: Se en film

Fastna inte i mönster där du skyller tidigare kapsejsade relationer helt  på den andra parten. Se och erkänn vad du hade för del i det hela och  fundera hur du kan applicera det på ditt nya förhållande.  Ni kan dra  lärdom tillsammans, på ett neutralt sätt, genom att exempelvis titta på  en film. ”Kramer mot Kramer”, ”Ömhetsbevis” och ”Revolutionary road” är  några exempel på relationsinriktade dramer. Prata om hur ni skulle lösa  situationen som visas i filmen. Men gör det inte med en dold agenda. Om  ni har ett specifikt  problem och du kommer hem med en film på just det  temat så kan det bli helt fel effekt. Det här är något ni från början  ska ha kommit överens om att göra.

Foto: Getty Images/Comstock Images

6. Vänskap: Samarbeta på strapatser

Gör strapatser ihop! Ge er ut på en roadtrip, testa kajakpaddling eller   liknande. När man måste samarbeta och överkomma svårigheter så frodas   vänskapen. 

7. Humor: Dela med er av barndomsnöje

Fundera på vad ni tyckte var roligt som barn och ungdomar, eftersom det   är en tid då de flesta är mer ”här och nu” naturligt. Dela sedan   varandras upplevelser. Uppsök platser, spela musik, visa filmer.   Prioritera att ha kul – en kväll kanske disken kan stå för att ni ska   rocka rockring? Det här är inte bara ett sätt att ha mer roligt, utan   även ett sätt att lära känna varandra bättre.

Relationsexpert Christina Hermanrud har gett amelia sina bästa tips. Hon är legitimerad psykolog och psykoterapeut.

Läs amelias recension av Revolutionary road

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!