4 enkla sätt att avslöja om någon ljuger

Det sägs att vi varje dag hör eller läser mellan 10 och 200 lögner. Många av dessa lögner kanske inte spelar så stor roll (vi har väl alla överdrivit ibland när vi påstått att "vi är på väg" till exempel). Men andra lögner kan vara livsavgörande att upptäcka. Noah Zandan på Quantified Communications lär oss hur vi kan märka en lögn.

Varför ljuger vi? Främsta anledningen till att ljuga är helt enkelt att vilja framställa sig själv i bättre dager.Ofta överensstämmer inte den verkliga personen som vi är med vem vi skulle vilja vara. Då tenderar vi att ljuga (ibland till och med för oss själva), för att verka "bättre". Noah Zandans lektion i lögnernas språk ger oss 4 enkla verktyg att upptäcka en lögn. Här är de:

1. Personen undviker ord som "jag" och "mig"

En person som ljuger brukar vilja distansera sig själv från lögnen. Detta märks genom att en inte använder "jag" lika ofta utan hellre berättar utifrån tredje person. I filmklippet nedan finns exempel på kända lögner och hur tydligt lögnaren distanserar sig själv från det hen säger.

2. Språket är mer aggressivt

En lögn är oftare klädd i ett mer aggressivt språk än vad som hade behövts. Kanske för att personen som ljuger är besviken på sig själv. Istället för att säga "Jag blir sen, det är mycket trafik" så kan en lögn låta "F*n, blir sen! Hatar bilköer!"

3. Händelseförloppet är enkelt...

En historia i verkliga livet går väldigt sällan från punkt A till punkt B. Mycket oförutsett händer på vägen, men det är vi dåliga att hitta på vid en lögn. En allt för simpel historia kan därför vara ett tecken på att personen du pratar med ljuger.

4. ...men förtäckt i ovanligt avancerat språk

För att täcka upp för den enkla bortförklaringen, så tenderar en lögn att ha ett språk man inte annars skulle använt. Kanske har personen i förväg övat in vad hen ska säga? Eller så försöker hen helt enkelt lite för mycket.

Vill du fördjupa dig i ämnet, så kan vi rekommendera e-lektionen i lögnernas språk nedan:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!