I februari 2010 läste Freja Hallberg om en rapport i tidningen. ”Kvinnor, män och jämställdhet i läromedel i historia” slog fast att skolans historieböcker innehåller väldigt få kvinnor.  Scenkonstkollektivet Potato potato skriver nu in kvinnorna i historien igen.

– Något jag minns särskilt tydligt är när jag läste att det inte förekommer någon svensk kvinna efter 1720 i böckerna. Det skar i hjärtat.

 Freja tillhör scenkollektivet Potato Potato, en grupp som vill verka för olika typer av scenkonst och nå ut till alla sorters människor. I samband med att Freja kom över rapporten i tidningen läste hon Nina Burtons ”Den nya kvinnostaden”, en faktabok om kreativa kvinnor under 2000-talet. Ur det föddes idén om att göra en uppsättning om historiens kvinnor. Ett projekt som fick namnet ”Historia A”.

Under ett helt år läste och berättade gruppen för varandra om olika historiska kvinnor. De kom över berättelser om kvinnor som gjort många och stora saker men som de aldrig hade hört talas om, i alla fall inte i dessa sammanhang, tidigare.

 Ett exempel är Madame Pompadour som ofta omnämns som Ludvig den XVs älskarinna i historieböckerna. Men vad få vet är att hon faktiskt styrde landet medan kungen var sysselsatt med fester och jakt. Och Madame Pompadour är bara en av åttio betydelsefulla kvinnor genom historien som syns i ”Historia A”. Ändå har de fått välja bort många kvinnor för att göra projektet genomförbart.

 – Jag har aldrig varit med om ett projekt där man måste döda så många darlings. Vi funderar på att göra ”Historia B” bara för att få med alla dessa fantastiska kvinnor.

Målet med uppsättningen är att publiken ska lära sig nya namn och få intresse för att lära sig mer. Enligt Freja finns berättelserna nedskrivna bara man letar runt lite på bibliotek och internet. För att sprida kvinnornas namn försöker Potato Potato upprepa kvinnornas namn i så många sammanhang som möjligt. Därför har de spelat in en låt, en musikvideo och startat ett twitterkonto och en hemsida där alla uppsättningens kvinnor nämns.

 – Jag frågade mig själv hur det kommer sig att man minns så många historiska män och kom fram till att det är för att deras namn alltid upprepas i olika sammanhang. De nämns överallt, i TV, litteratur och i samtal. Man får väldigt stor hjälp att minnas dem.

Dessutom har Potato Potato ett koncept som kallas ”Lite billigare Lite sämre Historia A” där musiker, komiker, dansare och andra konstnärer bjuds in för att tolka pjäsen. Även det ett sätt att sprida berättelsen om historiens kvinnor till en större publik.


– Det är fruktansvärt att man i skolan lär sig en historia där halva befolkningen är borttagen. Kan vi dra vårt strå till stacken genom att ge en lite mer nyanserad bild så är det fantastiskt.

NUVARANDE De presenterar historiens kvinnor
NÄSTA I garderoben med: Cissi Wallin