Tröttnar du alltid på dina kläder? Här är den vetenskapliga förklaringen

Känns det som att du aldrig har någonting att ta på dig trots att garderoben är full av kläder? Nu säger sig forskare veta varför.

Enligt en amerikansk studie, som publicerats iJournal of Marketing Research, tröttnar vi snabbare på våra plaggom vi använder dem i flera olika sammanhang. Om vi till exempel köper ett par sneakersså blir vi snabbare less på dem om vi använderdem till såväl powerwalks, som på jobbet och när vi går ut och festar. Använder vi dem däremot bara som promenadskor så kommer vi att tycka om dem längre.

– Flera olikaprodukter och användningsområden gav samma resultat: Ju fler användningsområden personer uppfattade att en produkt hade, desto mindre gillade deprodukten, skriver forskarna Jordan Etkin (Duke University) och Aner Sela (University of Florida),i studien.

Forskarna menar helt enkelt att vi tröttnar snabbare på kläder och skor som vi tycker”funkar till allt” och använder i flera olika situationer. Grejer som vi däremot bara använder vidspecifika tillfällen gillar vi mer. Med andra ord borde vi enligt studien ”öronmärka” våra kläder i kategorier som ”utgångskläder”, ”hemmakläder”, ”jobbkläder” och så vidare.

Håller du med?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!