Artikeln innehåller annonslänkar

Foto: Istock

Tandblekning - här är metoderna (och tandkrämen!) som fungerar

Metoderna för att få vita och fräscha tänder är många - men vilken tandblekning är egentligen bäst? Och fungerar hemmabehandlingar så som strips med kol och tandkrämen Opalescense? Följ vår guide till ett vita leende!

Gula tänder beror ofta på missfärgningar från kaffe, te, rött vin och allra värst: snus och cigaretter. Ibland räcker det med en lättare putsning av en tandhygienist för att bli av med missfärgningen.

Vill du gå ett steg längre, så bleker du tänderna. Intresset för tandblekningar har aldrig varit större. Detta har så klart bidragit till att metoderna har blivit fler, billigare och mer tillgängliga.

De två metoderna som du gör hos tandläkaren ger allra bäst resultat. Men hemmabehandlingarna vi listar nedan kan också ge ett visst resultat i form av att ta bort ytliga missfärgningar samt bibehålla vita tänder.

LÄS MER: Bäst i test – tandblekning 2020

Tandblekning hos tandläkaren

Att bleka dina tänder hos tandläkaren är det säkraste sättet att få vita tänder. Både för resultatet och för att inte skada emaljen. Vänd dig därför till en seriös tandläkarmottagning, som undersöker och rengör tänderna innan.

Det finns två olika metoder för tandblekning idag som du kan göra hos din tandläkare:

Blekning med skena och gel (vanligaste metoden för bäst resultat, men kräver längre tid).

Blekning med plasmalampa (vitare tänder på bara en timme, men har svårt att nå samma resultat som behandlingen ovan).

Tandblekning med skena och gel - metoden som flest tandläkare använder 

Foto: Istock

Tandblekning med skena och gel är den vanligaste metoden idag för att bleka tänder hos tandläkare. Metoden pågår under flera dagar - vilket många känner att de behöver för att få det resultatet de vill ha.

• Hur? Före blekningen rengörs tänderna. Tandläkaren gjuter en skena efter dina tänder som du hämtar ut efter en vecka eller två. Sedan påbörjas din tandblekning hemma med hjälp av blekmedlet karbamidperoxid som du lägger i skenan och fäster på tänder, förslagsvis strax innan läggdags. Detta upprepas till önskvärt resultat, cirka 2-5 dagar.

• Pris: 3000 kr

• Resultat: Resultatet håller i minst ett år, men exakt hur länge beror på hur du sköter munhygienen, om du röker/snusar och hur ofta du dricker rödvin och kaffe.

• Vad ska man tänka på? Att tänderna är friska (och det bör en tandläkare kontrollera). Har man lagningar ska de behandlas först.

• Finns det några biverkningar? Ilningar i tandhalsen är vanligast, men vad en ökad koncentration av väteperoxider kan innebära på lång sikt för slemhinnorna vet man inte ännu.

Tandblekning med plasmalampa - vitare leende på en timme

Tandblekning med godkända halter väteperoxid i kombination med plasmaljus, vilket snabbt och säkert ljusar upp leendet.

amelias redaktör Elin Börjesson testade metoden på Aqua dental som har kliniker runt om i Sverige. Men metoden finns även hos andra tandläkare. 

• Hur? Före blekningen görs en rengöring av tänderna, så att tandsten försvinner. Sedan penslas en gel med väteperoxid på tänderna. Blekningen aktiveras med hjälp av en lampa. Hela behandlingen tar drygt en timme. Resultatet håller i upp till tre år, beroende på livsstil.

• Viktigt: Efteråt ska du helst inte äta eller dricka starkt färgade produkter på 72 timmar.

• Pris: 3 500 kr

• Så var det - Elin berättar: "Själva blekningen är lite läskig. Det är inte särskilt bekvämt att ligga med munnen helt uppspärrad i närmare 40 minuter, samtidigt som det ilar kraftigt av blekmedlet. Ja, det gör mer ont än vad jag räknat med."

• Resultat enligt Elin: "När blekningen är färdig har jag ett litet sår i tandköttet och tänderna ilar, men det lägger sig snart. Visst märker jag skillnad, särskilt på hörntänderna som nu är lika vita som resten av tandraden. Framtänderna har dessutom en jämnare färg, då blekningen fått de vita fläckarna att smälta in i resten av tanden. Mitt leende är vitare och fräschare utan att ha en blekt känsla. Ett naturligt och fint resultat!"

FÖRE:

amelias redaktör Elin älskar kaffe och rödvin, men borstar tänderna som ett proffs. Har något missfärgade tänder, särskilt hörntänderna.

EFTER:

Naturligt vitt och fint.

TANDKARTA:

Efter blekningen har Elins tänder gått från den mörkare skalan till den ljusaste.

 

Tandblekning hemma

Tandblekning med strips (aktivt kol) - fungerar det?

Dina tänder blir inte flera nyanser vitare av den här hemmakuren – resultatet går inte att jämföra med en tandläkarblekning. Men med hjälp av aktivt kol, som har förmågan att absorbera smuts och missfärgningar, och en dos tålamod får du ett något ljusare resultat. Läs mer och köp här. 

Tandkräm som bleker tänderna: Opalescense

Det finns även tandkrämer som sägs bleka tänderna. Bland annat Opalescense som rekommenderas av många tandläkarmottagningar idag, ofta i samband med en tandblekning för att bibehålla vita tänder. Tandkrämen kan också ta bort vissa lättare ytliga missfärgningar. Läs mer och köp här. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!