Ta hand om dina skor i vinter

Vintern är här! Från torra gator till slask, snö, regn och is. Så här förbereder du skorna för både kyla och väta.

Den varma årstiden är över och det är dags att plocka undan sommar- och vårskorna. När du köper nya skor inför eller under vintern gäller det att förbereda för blöta dagar direkt: sula om vid behov sedan impregnera eller smörja. För bästa resultat, hör med säljaren så att du är säker på vilket material skorna gjorda i.

Göra rent skinnskor

Borsta bort smutsen med en skoborste, om det behövs kan du tvätta skorna med lädertvål. Var försiktig när du blöter skon, oftast räcker det att du tvättar av skorna med en trasa. Använd en gammal tandborste så kommer du lätt åt vid sulkanten. När skorna är rengjorda är det dags att impregnera dem.

Behandla skinnskor

Smörj in dina skinnskor med skokräm och tänk på att använda rätt nyans på skokrämen. Stryk på ett jämnt och tunt lager av skokräm, låt torka ett par minuter och putsa skon med en borste eller en trasa.

Så får du bort saltfläckar på skinnskor

Om du inte tar bort saltfläckarna kommer de torka ut skinnet och det kommer resultera i att skorna spricker.

Gör så här för att undvika det: Arbeta in vatten med ett par droppar citron i, använd en trasa eller en svamp. Tvätta försiktigt uppifrån och ner mot sulan på skon. När fläckarna är borta torkas skorna i rumstemperatur. Efterbehandla med skokräm och impregnering.

Har du ingen citron hemma så kan du göra en egen mix av vatten och vinäger. Tvätta mjukt av saltränderna med mixen med hjälp av en trasa eller handduk.

Göra rent mockaskor

För att rengöra mocka använder du en mockaborste. Om det har blivit en fläck på mockan går det att sudda bort fläcken med ett mockagum eller ett vanligt suddgummi. Mocka tål inte vatten, men har skorna redan blivit blöta så är bästa tipset att vara snabb med en handduk och mjukt pressa den mot skon för att ta bort den värsta vätan.

Behandla mockaskor

Mocka är ett känsligt material så det gäller att vara extra försiktig, speciellt på hösten och vintern. När mockan är rengjord använder du en mockaspray för att fräscha upp.

Behandla nubuckskor

Rengör nubuck på samma sätt som mocka men för att impregnera använder du en impregneringsspray.

Så behandlar du syntetskor

Syntetmaterial ska inte impregneras. Torka av med en fuktig trasa och se upp med rengöringsmedel som kan ge fläckar på skorna.

Rengöra sneakers – så här gör du

Flera sneakersmodeller går att tvätta i tvättmaskin på låg temperatur. Är du osäker på vad som gäller för just dina skor, använd bakpulver och tvål eller flytande tvättmedel. Med hjälp av en tandborste kommer du åt smutsen lättare längs med kanterna.

Här kan du hitta en smart steg för steg guide till hur du tvättar dina Converse så att de blir som nya igen.

Vill du se mer sånt här? Gör som 26 000 andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!

Du kanske också vill läsa:

Sanna Nielsen är årets julvärd 2016: ”Jag hoppas jag hinner slänga i mig lite skinka mellan sändningarna”

A capella-gruppens version av Leonard Cohens ”Hallelujah” ger oss gåshud

15 saker bara vi som alltid fryser känner igen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!