Solbrillor med klös!

Få inspiration inför säsongens jakt på solbrillor. amelias moderedaktör Linnea Öst harsuttit med i juryn fördesignhögskolan Beckmans solglasögontävling. Här hittar du vinnarbidraget och alla de andra bidragen!

Anna Glansén

amelia.se harspanat in solglasögon påvernissage, där tretton elever från designhögskolan Beckman visat upp sin kollektion. Kollektionen har de tagit fram genom sitt samarbete med optikkedjan Synoptik.

 En vinnare skulle koras och det blev ingen mindre än Anna Glansén, som har tagit fram ett par solglasögon med inspiration från savannens antilop. Antilopen kan nämligen inte uppleva några röda färger, vilket man heller inte kan göra i de här solbrillorna, eftersom att det buteljgröna glaset tar bort alla röda färger.

 – Vår synvy förändras ju när vi tar på oss våra solglasögon, därför ville jag fokusera på hur man ser ut genom glasögonen, och inte hur man ser ut i dem. Så när man tar på sig de här solglasögonen ser man världen så som en antilop gör, säger Anna Glansén.

 Hon prisades med blommor och champagne, och fick dessutom ta emot en check till hela klassen på 30000 kronor från Synoptik, som ska gå till fortsatta studier inom formgivning.

 På andraplats kom Martin Ku, med sina solglasögon ”Practifashion”, en snygg båge för en modemedveten man, och tredjepriset gick till Eddi Törnberg, som med sina solglasögon ”Fotografiskt minne” kombinerar kamerans estetik med ljuva semesterminnen.

 Juryn bestod av Margareta van den Bosch, mångårig chefdesigner på Hennes & Mauritz, Linnea Öst, mode- och skönhetsredaktör på tidningen amelia, Hans Gustafsson, chefdesigner på Ego Eyewear och Martina Grolsted, nordisk inköpschef på Synoptik.

 Här är juryns motivering till vinnaren:

 Djurvärlden har genom alla tider inspirerat människor till kreationer där man på olika sätt har försökt avbilda eller efterlikna den mångflad som finns, i färg eller form. Mer sällan har man fått möjligheten att uppleva hur det är att krypa in i ett djurs kropp och se på världen som djuret ser den. Genom att analysera en antilops ögonform i kombination med vad detta djur faktiskt ser när den tittar ut över savannen, har ett på många sätt unikt formspråk skapats. Detta förslag är väl genomarbetat med en tydlig röd tråd genom hela processen. Dess uppbyggnad av flera olika formelement som tillsammans bildar en harmonisk enhet, har gett ett par futuristiska solglasögon med stark koppling till antilopen men också till den typ av solglasögon som upptäcktsresande och alpinister använt genom tiderna.

Anna Glanséns vinnarbidrag!

På andraplats kom Martin Kus solbrillor, ”Practifashion”.

Tredjeplats gick till Eddi Törnberg, med sina solglasögon ”Fotografiskt minne”.

Utställningen i varuhuset PUB.

Eleverna grattar vinnaren!

De övriga bidragen:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!