En primer ska verka utan att synas – de tunna krämerna fäster foundation mot din fuktkräm samtidigt som de passar på att jämna ut hudytan och gömma stora porer. Kort sagt: Primer är bästa sortens snyggfilter.

En mängd produkter har testats av amelia-läsare i olika åldrar. Här visas testets 7 bästa produkter – samt amelias absoluta favorit!

1. Bäst i test: Skin to die for, Peter Thomas Roth 

Betyg: 5

bästa-primern-test-2019

Jisses, så bra! Fyller ut porer och linjer samt jämnar ut hudtonen. Ska användas under foundation men är minst lika bra som ensam vardagsmakeup (”inga porer, inga linjer, jämnare hudton”). Läs mer och köp här.

2. Eko-favorit med perfekt fäste! Iris face primer, Idun

Betyg: 4+

idun-primer-bast-i-test

Silikonfri men silkig goding som innehåller antibakteriellt kolpuder. Du får perfekt fäste för foundation och slipper se smårynkor och ojämnheter. Toppen med oöm och hygienisk pumptub! Läs mer och köp här.

3. Fantastiskt lyster: Soft focus glow drops, Rodial

Betyg: 4

lyster-primer-test

Lystergivande primerdroppar med känsla av fuktgivande serum. Du får fantastisk lyster, men utan att varje liten rynka framhävs. Effekt? Som ett extrabra selfie-filter! Läs mer och köp här.

4. Budgetfavorit! High adherence silicone primer, The ordinary

Betyg: 4

primer-budget

Budgetalternativ som kan tävla med de bästa. Den icke-feta krämen är lätt att lägga tunt, och den gör att grova porer inte blir framträdande. Ett kap för dig med fet eller blandhy. Läs mer och köp här.

5. Sidenmatt finish – Veil mineral primer, Hourglass

Betyg: 3+

hourglas-primer

Oljefri lotion som riktigt smälter in i huden och gör den slät, len och redo för foundation. Den sidenmatta finishen suddar ut de flesta skavanker. Men smakar det så kostar det! Läs mer och köp här.

6. Fuktboost! Photo finish primerizer, Smashbox

Betyg: 3+

smashbox-primer

Primer som kombineras med effektiv återfuktning passar många torrisar. Huden håller sig smidig och sminket får ingen chans att glida ner i smårynkor och veck. Tråkig doft. Läs mer och köp här.

7. Jämnar ut – Pro prep HD smoothing face primer, LA girl

Betyg: 3

primer-la-girl-test

Tät gelkräm som fyller ut smårynkor och hjälper foundation att sitta jämnt och fint. Har berikats med vitamin E, och den platta tuben är perfekt i rese- eller träningsnecessären. Läs mer och köp här.


TIPS!

  • Lägg primern i ett så tunt lager som möjligt för att du ska få ett effektivt fästskikt mellan din dagkräm och foundation.
  • Använd gärna primer, även när du är osminkad: De flesta innehåller sfärer som fångar ljuset och ”suddar bort” smårynkor och ojämnheter.
  • Välj en bra foundation som ger strålande hy och håller länge.
  • För extra bra hållbarhet: Avsluta makeupen med ett fuktmoln av en riktigt bra ansiktsmist.