Så här får luften din hy att åldras – förebygg med detta enkla knep!

Att sola, dricka alkohol och röka är saker vi alla vet som åldrar vår hud snabbare. Men visste du att luftföroreningar också är en stor bov i dramat?

Vi alla utsätts för luftföroreningar, det är oundvikligt, men de som bor i en storstad utsätts såklart för mer än vad de som bor i ett mindre samhälle gör. En studie som genomfördes 2014 visade att huden på kvinnor som lever i områden där det är mycket luftföroreningar åldrades tio procent fortare än hos de kvinnor som bor på renare platser, alltså längre ut på landet. En rapport som publicerades förra året visade också på sambandet mellan trafikrelaterad luftförorening och ökad oönskad pigmentering på huden i form av åldrade och mörka fläckar.

Dr. Mervyn Patterson, kosmetisk dermatolog, säger till sajten Refinery29 att de som bor i tungt trafikerade områden kan säga adjö till sin dröm om evigt ung hy om de inte tar till förebyggande steg.

– Trafikföroreningar ökar till att bli det mest giftiga ämnet för huden. Om inte folk gör mer för att skydda deras hy kommer de gå runt med luftföroreningarna i ansiktet i tio år.

Vår hud är vår största barriär mot omvärlden, så att luftföroreningar hamnar där är inte konstigt. Men varför är det så dåligt för vår hud?

– Mycket av det som finns i luftföroreningarna, som polyaromatiska kolväten, organiska föreningar, oxider, ozon, tillika cigarettrök, kan penetrera sig in porerna i vår hud, säger Dr. Anjali Mahto, konsulterande dermatolog.

Vetenskapliga studier har visar att luftföroreningar kan bidra till att kollagenfibrer i vår hud bryts ned, vilket orsakar för tidigt åldrande, rynkor och pigmentfläckar. Det kan också skada vår huds skyddande yttre lager, vilken kan lede till torrhet, rödhed och irritation samt förvärra hudsjukdomar som eksem, psoriasis och akne.

Låter inte så härligt, va? Vad kan man då göra för att skydda sin hud? Jo, det mest uppenbara såklart: genom att rengöra ansiktet!

Att ta bort sitt smink och rengöra ansiktet, sin hals och dekolletaget varje kväll tar bort de föroreningar som fastnat på sin hud under dagen.

Så – nästa gång du känner dig supertrött och egentligen bara vill gå och lägga dig utan att ta bort sminket först bör du nog tänka en extra gång. Kom också ihåg att om du går och lägger dig utan att rengöra ansiktet resulterar det i att luftföroreningarna gnuggas av mot din kudde och då hamnar där. Och då spelar det ju ingen roll om du rengör ansiktet dagen efter, eftersom att du går och lägger dig i smuts.

Vill du se mer sånt här? Gör som tusentals andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!