Johanna Toftby tipsar om hur du får ett friskt hår!

Känns ditt hår som att det har blivit tvinnat runt taggtråd och borstat med svinto? Efter vinter och kyla kan kalufsen lätt ta skada. amelias bloggare och hårexpert Johanna svarar på frågor om hur vi kan få ordning på hårstöket.

Hej på dig Johanna! Vad är det viktigaste att tänka på om man vill ha ett friskt hår?

 – Det går inte att bara säga en sak. För det första är det otroligt viktigt att tillföra fukt. Det här med att produkter som du köper på salong skulle vara de bästa är ingen myt. De billigare alternativen är bara utspädda med vatten. För det andra ska man se till att äta rätt. Och sist men inte minst: Det är väldigt viktigt att använda värmeskydd i håret innan man plattar eller fönar det. 

 

Har du några tips för ett vintertrött hår?

 – Klipp det! Folk är så rädda för att klippa sig. Du behöver bara toppa lite och se till att gå till frisören var tionde vecka, eventuellt oftare om du har kort hår. Kamma inte håret när det är blött, utan red ut med fingrarna, i med lite fuktkräm och sen låter du det torka.

 

Hur vet man när håret är i riskzonen för att bli en risbuske?

 – När håret är blött och det känns som gummi när du drar fingrarna igenom det. Det finns produkter som som är specialiserade för sköra hår. De reparerar och tillför mycket protein. Ett annat tecken på att håret är trasigt är när det aldrig går att reda ut. 

 Varför tappar man så mycket hår under vissa perioder?

 – Man har olika hårfaser. Det kan bero på stress, sjukdom, förkylning, att man är överansträngd, p-piller, mens osv osv. Inre faktorer orsakar ofta håravfall, och det är jättevanligt.

 Snart är det sommar – vad ska man tänka på hårmässigt? 

 –Fukt och solskydd! Det finns jättebra sprayer som man kan använda, och om man har mycket färg i håret kan det vara bra att använda keps eller sjal. Mycket sol bleker håret.

 

Varför är vissa produkter så förbenat dyra? 

 Hårprodukter snittar nog på kanske 300 kr flaskan och det är ju inte jättedyrt om man tänker på hur länge de räcker. Men de produkter som kostar runt 900 kronor är nog mycket på grund av märket.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!