Hitta rätt byxmodell för din kropp

Har du problem att hitta jeans som sitter skönt - och snyggt? Här är svaren på de vanligaste frågorna om jeans.

Så klär du dig efter din figur:

- Om du har korta ben: Ett par jeans med raka ben och hög midja förlänger benen samtidigt som det är skönt för mage och höft.

- Om du har kraftiga ben: Här är det viktigt att du väljer ett par som inte har för smal fotvidd, gärna raka eller bootcut nedtill.

- Om du har en bred kropp upptill: Välj ett par jeans med bootcut nedtill, då får du en snygg timglasfigur.

- Om du vill framhäva dina höfter: Välj ett par jeans som är ”djupare” framtill, och gärna inte för hög midja.

- Om du har platt rumpa och vill ha mer form: Generellt kan man säga att jeans ”plattar till rumpan” automatiskt. Här är det viktigt att du väljer rätt bak- fickor på rätt plats. Ett par stora fickor som sitter lågt plattar rumpan ännu mer, välj istället ett par små som sitter rakt på rumpan.

De sju vanligaste frågorna om jeans

amelias expert Nicklas Schedin svarar på de vanligaste jeansfrågorna:

Hur väljer jag rätt byxmodell?  – Våga be om hjälp av butikspersona-

len. De borde kunna sin sak och hjälpa dig att välja ett par som passar just dig och din kropp.

Jeansmodell och kroppstyp, spelar det någon roll? – Först och främst vill jag säga att det handlar om att du ska känna dig bekväm i de byxor som du har på dig. Egentligen finns det inget rätt och fel, men självklart kan man tänka på hur man framhäver sin underdel på olika sätt.

Finns det ett par jeans för alla? – Ja, det skulle jag nog vilja påstå. Det är bara viktigt att hitta ett par som funkar och som känns bra. Men om jag ska ge dig konkreta tips tycker jag att du, som ovan jeansbä- rare, ska testa en klassisk modell och tvätt. Följ inte trenderna slaviskt, utan köp ett par du kan använda när du vill och som passar din livsstil.

Och det här med bakfickorna, hur ska man tänka kring det? – Tänk lite på var fickan är placerad, det är avgörande hurdan kroppsform du får. Större bakficka plattar lätt till rumpan och formen blir lite ”slappare”. Om du vill framhäva din rumpa, eller att den ska uppfattas som större, tycker jag att du ska satsa på ett par bakfickor som sitter rätt så högt upp.

Vilka funkar bäst som varje-dag-jeans? – Jag skulle säga att ett par klassiska blå i mjukt, stretchigt tyg. Och helst ingen tvätt eller slitning.

Vilka funkar bäst till fest? – Välj gärna ett par svarta med glansig eller vaxad yta. Det känns festligt, tycker jag.

Har du några andra smarta jeanstips? – Kom ihåg att sköta dina jeans rätt och följ tvättråden. Tvätta dem aviga och i max 40 grader. Använd aldrig sköljmedel (på det sättet förstör du stretchen och byxan tappar sin pass- form) och kom ihåg att sträcka ut och hänga upp dem på tork direkt för att undvika märken och torkstreck.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!