Foto: Getty Images/BananaStock RF

Hela Sverige anordnar klädbytardag

Är du trött på dina gamla trasor men stålarna är slut? I morgon lördag anordnar Naturskyddsföreningen den stora klädbytardagen på 46 orter i Sverige.

Fjolårets succé upprepar sig. I morgon kan människor från olika delar av landet förnya sin garderob och samtidigt göra en insats för miljön.

- Varför ska man köpa nytt när man kan byta med varandra, säger Lilian Lundin på Naturskyddsföreningen i Mora.

Svenskar shoppar allt mer men få känner till hur hårt klädindustrin drabbar miljön. Mycket vatten går åt vid tillverkningen och litervis med kemikalier används som många gånger får jorden att hosta. Emelie Dahlström på Naturskyddsföreningen tror att det här kan få positiva konsekvenser för människors sätt att tänka kring sin egen konsumtion av kläder.

- Vi hoppas att det här kan inspirera människor att börja byta kläder med kompisar. Det känns som att man har så mycket kläder i garderoben som aldrig används. Däremot tror jag inte att klädbytet kommer att få människor att het sluta köpa nya plagg, säger hon.

Både Lilian och Emelie tror att Den stora klädbytardagen kommer att dra mycket folk. I Stockholm har 600 personer anmält intresse och Lilian har fått mycket respons av människor som hon träffar på stan i Mora.

Här kan du byta dina kläder:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!