Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Har kroppsfixet gått för långt?

45 procent av amelias läsare kan tänka sig en skönhetsoperation. Marknaden för nya skönhetsingrepp som botox och fillers växer. En ny möjlighet att fixa till sig utan kniv? Eller borde vi lägga våra pengar och energi på annat?

Foto: AFTONBLADET / 6036

Det går trender även i skönhetsindustrin, och behandlingar utan kniv blir allt fler. I stället för att skära och sy blir metoderna med sprutor och nålar vanligare. Här presenterar vi några av de nya metoderna.

 I det antika Indien rekonstruer ades nya näsor, eftersom avhuggning av desamma var ett vanligt straff. Under slutet av 1800-talet började man utveckla plastikkirurgin för att operera gomspalter. I och med världskrigen och de många skadade soldaterna utvecklades ännu fler metoder, bland annat för att behandla brännskador. Den estetiska plastikkirurgin har utvecklats under senare delen av 1900-talet, och de första silikonimplantaten för bröstförstoring kom under 60-talet. 

 – Sedan mitten av 90-talet har tekniken för bröstlyft och bröstförstoring blivit bättre. 

 Nu har vi kommit in i en ny era då det handlar om form snarare än volym, säger Per Hedén, kirurg på Akademikliniken i Stockholm.

 På 80-talet blev plastikkirurgin mer utbredd och på 90-talet började även media intressera sig för skönhetsoperationer. 

 Det populäraste ingreppet på Akademikliniken är just bröstförstoring med implantat. Men vill man inte lägga sig under kniven finns också injektionsbehandlingar, vars effekt försvinner efter ett tag.

 – Den typiska kunden för en bröstförstoring är en kvinna mellan 30 och 40 år som har fött barn.

 Den största skillnaden inom plastikkirurgin är att kniven har fått stå tillbaka på senare år. 

 – Förut fokuserade plastikkirurgerna bara på vad de kunde göra med sin kniv. Den moderna plastikkirurgin är mer mångsidig.

 Per Hedén var med och startade Akademikliniken 1991 och sedan dess har branschen bara vuxit. På senare år har de estetiska, icke-kirurgiska ingreppen ökat. 

 – För många är det ett första steg innan de provar kirurgi. Det är tilltalande att bara få en spruta i en besöksstol i stället för att lägga sig på operationsbordet. 

 Den vanligaste behandlingen utan kniv är fillers och Botox. Före en behandling bör du ta reda på så mycket som möjligt om läkaren; det finns många olika typer av behandlingar, och erfarenhet inom området är viktigt. 

 – Det kan verka enkelt att spruta in en produkt, men det är lite som att spela fiol. Vem som helst kan göra det, men för att göra det bra krävs både erfarenhet och känsla, säger Per Hedén.