Gör din egen tofskudde!

Maria Montazami har fullt med "tassels" i sitt hem i Los Angeles. Eller tofsar, som vi säger på svenska. Nu hakar vi på. Gör ett konstverk av tofsar, fräscha upp din pläd eller sy en personlig kudde. Allt klär i en tofs!

Det här behöver du:

Foto: Företag

En innerkudde. (Här valde vi en med måtten 45x45 cm).

Ett lite grövre bomullstyg. (Lilja, 99 kr/m, Åhléns.) Tyget behöver vara lite kraftigt för att öljetterna ska fästa och sitta ordentligt.

En förpackning med öljetter, 72 kr, Åhléns.

Tofsar, förslagsvis 5 st. (Dessa kostar 85 kr/st, Tabbouli House.)

Sysax, markeringskrita, knappnålar, måttband, hammare och sytråd.

2. Så här gör du:

Tyget mäts upp 53x68 cm. Kudden är 45 cm, så 53 cm innebär 4 cm extra på vardera sidan som sömsmån. 68 cm blir den långa delen av tyget som kommer att bilda ett överhäng på cirka 15 cm inklusive sömsmån. Sy alla kanter med dubbelvik för att skapa snygga kanter överhänget kommer att synas väl. Sedan viks tyget vid 47 cm på den längre tygdelen. En ficka har bildats som sys ihop på sidorna.

Så fixar du hänget:

Foto: Företag

På själva överhänget ska nu öljetterna fästas och förpackningen har en utmärkt beskrivning bifogad. Här behövs en rejäl hammare för att få öljetterna att fästa ordentligt. Här har vi ett avstånd på 6 cm mellan öljetterna. Glöm inte att ”framsidan” av öljetten ska hamna på utsidan av kudden, på rätan. Tofsarna kan fästas på olika sätt, dessa hade nyckelringar som bara snurrats in i öljetthålen. Klart!

Hallå Maria!

Maria delar med sig av sina bästa tofstips.

Hur många tassels har du i ditt hem?

 – Ungefär 80. Jag hade fler förut men jag har gett bort ganska många till svenska besökare!

 Ditt bästa tasseltips?

 – Man får en ganska bra bredd att arbeta med när man ska dekorera med tassels. Dom passar precis överallt och i alla olika slags hem. En tassel ger lite mjukhet i det hela. Man kan sätta en tassel precis var som helst. Jag gillar att hänga mina på kokboksstativ, ljusstakar, knyta runt fina stora lampor, dörrknoppar, vinflaskor, knyta runt servetter med mera, med mera!

 Vilken är din favorittassel?

 – Varje tassel har sin egen personliga style och look. Nar jag köper en liten tassel så tänker jag att den som har designat den verkligen har talang!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!