Bli brunett-skola!

Min kastanjebruna hårfärg blev fin, men efter en månad är håret blekt och matt. Varför?

Svar: Röd hårfärg sitter sämre än andra färger, det vet alla frisörer. Färgbevarande schampo som t ex Schwarzkopf Bonacure Color Care Schampoo, 99 kr, är bra. Eller förstärk hårfärgen med pigmenterat schampo, t ex Wella Lifetex Reflex Shampoo, 150 kr. Du kan också göra en ”färglasyr” av L’Oréal Casting Creme Gloss, 120 kr, och använda en halv färgtub + hälften av framkallningsvätskan. Låt verka 5-10 minuter så piggar du upp färgen och ökar glansen.

Hur hittar man perfekt nyans för att färga själv – färdiga färger är antingen för mörka, för röda eller för kalla. Törs jag blanda?

Svar: Blanda på – det gör ju frisören ständigt – men håll dig till samma fabrikat. Ta helt enkelt 1/2 tub vardera av färgkrämn. Sen spar du de förslutna tuberna och den oanvända flaskan utvecklingslotion tills nästa gång.

Varning! Du får inte spara färdigblandad färg. Flaskan kan explodera!

Jag bad om ljusbrunt, men blev för mörkt. Frisören sa jag skulle sagt”mörkblont”. Vem har rätt?

Svar: Ni har båda rätt! Hårfärg delas in i en 10-gradig skala där 1=svart, 10=ljusblont. Det frisören kallar mörkblond (färgnummer som börjar på 6) uppfattar vi ickeproffs som ljusbrun. Titta alltid på den lilla hårvippan som visar färgnyansen. Då blir det färre missförstånd.

Om du färgar hemma, kolla hårfärgen mot exemplen på paketen så blir det lättare att välja. Gå inte mer än två steg mörkare. Om ditt hår är lika ljust som färgnummer som börjar på 4 kan du välja nyanser som börjar på 4, 5 eller 6.

Min frisör säger att hårfärg jag köper är sämre än de hon använder, därför är det dyrare att färga på salong. Om det är sant, är det stor skillnad?

Svar: Både hemmafärg och toning är lätta att använda och håller hög kvalitet, det kan jag lova. De är enkla att använda, kostar lite och ger ett pålitligt resultat. Salongsprodukterna kräver proffsutbildning, det är en extra kostnad. Senaste nytt är speciella ”kolorister”, frisörer som är specialister på färgning. De kan blanda, ”måla” och göra specialeffekter som inte går att åstadkomma hemma. Däremot är det inte säkert att en salongsfärgning sitter så mycket längre jämfört med de produkter du kan köpa i butiker.

Mitt hår är inte så långt men väldigt tjockt. Räcker en förpackning färg eller måste jag köpa dubbelt upp?

Svar: Tumregeln är att en förpackning räcker till ett normaltjockt, axellångt hår. Alla med tjockt hår, eller med hår nedanför axlarna, bör kosta på sig två färgpaket för att vara säker på att få ett jämnt och fint resultat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!