För ung för ett lyft?

I amelia nr 12 från 2009 finns ett reportage om den eskalerande pretoxtrenden, som går ut på att unga människor i allt större utsträckning genomgår skönhetsingrepp för att stoppa kroppens åldrande. Det blir allt mer accepterat att lyfta sig och använda botox eller restylane men är det verkligen så vi vill ha det?

Så du fyller snart 30? Kanske har du redan sett linjer som med åren ska bli allt djupare, speciellt i det där hårda vårljuset som inte döljer några skavanker...

 Att kvinnor mellan 30 och 40 tar till botox när ålderstecknen visar sig har blivit allt vanligare. Fula linjer i pannan slätas ut, runt munnen och halsen blir det lite slätare. Men nu har en ny trend landat i Sverige – pretox, alltså botox i förebyggande syfte. Allt fler kvinnor mellan 20 och 30 vill aldrig behöva se rynkorna och injicerar nervgift innan linjerna har dykt upp i förhoppning om att de aldrig ska bildas.

 Pyra Haglund, läkare vid Stureplanskliniken i Stockholm, är en av få läkare som är kritisk mot trenden. Hon vill inte behandla yngre personer med botox för att minska rynkor.

 – Vi ger absolut inte behandlingar i förebyggande syfte. Det är bara slöseri med pengar. Vi brukar säga ”vänta med det där”.

 Pyra tycker det är viktigt med säkra behandlingar och en sund inställning.

 När man injicerar botox förlamas musklerna kortvarigt. Man blockerar impulsen från nerv till muskelfiber. Ansiktsmuskulaturen slappnar av och gör att huden ser slät ut.

 Men botox ger bara en kortvarig förändring av utseendet. Redan efter ett par månader måste man spruta in mer för att resultatet ska bestå. Pyra Haglund hävdar emellertid att det går att få permanenta resultat. 

 – Om du till exempel är van att dra ihop dina ögonbryn mycket, och då gör så att du inte kan göra det på kanske fem månader, så vänjer du dig av med dina gamla muskelvanor. På så vis kan du få permanenta resultat.

 Metoden har fått kritik för att delvis ta bort de egna dragen och för att ge ett mimiklöst ansiktsuttryck.

 Andra typer av preparat, exempelvis restylane, kräver också nya behandlingar. Om huden inte laddas med ny filler med jämna mellanrum sägs ansiktet falla ihop och få sin rätta ålder på bara några månader. Dessutom kom en studie förra året som visar att botox kan sprida sig genom nervsystemet och upp till hjärnan. Men läkare amelia har pratat med avfärdar studien och säger att botox är säkert om man använder det i små doser.

 – Botox är allt vanligare i vårt samhälle. Flera yngre vill stoppa åldrandet i tid, säger Jean Hadad, läkare och verksamhetsansvarig på Lasercenter.

 – Vi behandlar med botox om det finns en anledning till det och tittar inte så mycket på patientens ålder, utan på hudens belastning, med dåliga vanor eller anlag, som gjort att huden åldrats i förtid. Vi använder alltid läkemedlet med förstånd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!