Så fixar du en naturlig solbränna - utan att bränna dig

Hur ofta måste man smörja in sig? Vad är skillnaden mellan UVA och UVB? I amelias solskola svarar skönhetsexperten Linnea Öst på alla frågor om hur du skyddar din hud från att bränna dig.

Kan jag använda ­solkrämerna från i fjol?

Svar: Det är helt okej, så länge de luktar gott. Men uppriktigt sagt – du ska vara så generös med att använda solkrämer så det ska inte finnas något kvar att spara över vintern.

Ska man verkligen smörja in sig en halvtimme innan man börjar sola?

Svar: Det är inte alls nödvändigt. Men, hudytan kan bli lite vit av solkrämer. Om du då väntar en liten stund hinner produkten absorberas och du slipper ”spökeffekten” när du går ut.

Fungerar sprej lika bra som kräm eller lotion?

Svar: Ja, äntligen är det så. Tidigare kunde man inte få lika hög solskyddsfaktor i en vätska som i en kräm eller lotion. Nu finns transparenta sprejer med så hög spf som 40, det är nytt för i år.

Hur mycket och hur ofta måste man smörja in sig?

Svar: Tänk: mycket och ofta! Rekom­men­da­tionen är 3 matskedar (nästan en halv ­deciliter) kräm för en vuxen person varannan timme... Det är vad som krävs för att du ska få det skydd som produkten lovar. 

Vad betyder egentligen uva och uvb?

Svar: Det är uva-strålning som gör huden röd och varm, medan uvb gör dig brun. Uva finns året om och är främsta orsaken till för tidigt åldrande hud. Nu för tiden måste alla solkrämer innehålla 1/3 uva-skydd, så se till att de produkter du köper är märkta med bokstäverna UVA i en ring. Uvb-strålning träng­er längre ner i huden och kan skada cellkärnan. Därför är det viktigt att sola sakta så huden hinner bygga upp ett bra skydd.

Är jag trygg en hel dag i solen om jag smörjer mig med spf 30 på morgonen?

Svar: Tyvärr inte. Inte ens om du smörjer med 50+. Ingen solkräm skyddar en hel dag, utan du måste återapplicera med jämna mellanrum. Smörj in dig varannan timme, det är en bra grundregel. Svettas du mycket, smörj oftare.

Vattenresistenta krämer, fungerar de?

Svar: Det är superbra produkter men ska användas med förstånd. ”Vattenresistent” betyder att du kan ta två längre bad med bibehållet solskydd. Men den som torkar sig ordentligt med handduk behöver ändå smörja in sig igen, genast.

Vad är det egentligen i produkterna som skyddar?

Svar: Det finns två sorters skydd: Fysikaliska skydd är små partiklar av till exempel titanoxid som reflekterar solstrålarna bort från huden. Kemiska filter innehåller molekyler som absorberar uv-strålningen och gör den ofarlig genom en kemisk ­reaktion. De flesta produkter innehåller en kombination av olika kemiska filter. 

Räcker det inte med min dagkräm, den har ju spf 15?

Svar: Vintertid räcker det gott med dagkrämen, men inte så här års. Din dagkräm prioriterar vård och fukt, och som bonus får du en spf på 15. Toppa med en solkräm som har minst spf 30 om du vill få ett fullgott solskydd (och det vill du, tro mig).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!