Därför är knapparna placerade på olika sidor på dam- och herrskjortor

Knapparna på damskjortor är placerade på vänster sida, och på skjortor för män, på motsatta sida. Varför då? Vi har svaret!

Har du också alltid undrat varför knapparna sitter på motsatt  sida på herrskjortor jämfört med dina egna skjortor, sydda för kvinnor?

Vi har svaret!

Damskjortor

Knapparnas placering sträcker sig tillbaka till 1400-talet (snacka om att inte produktutveckla). På den tiden var det bara rika kvinnor från överklassen som hade råd att ikläda sig skjortor med knappar. Och var man så ståndsmässig så hade man en påkläderska. Knapparnas placering tog alltså, och tar fortfarande, hänsyn till att någon annan knäpper din skjorta. Helt logiskt. Då.

Herrskjortor

Napoleon Bonaparte i uniform. Hur lätt som helst att greppa vapnet. Foto: Getty Images/iStockphoto / GeorgiosArt

Vad gäller herrskjortor så antar historikerna (men ingen vet helt säkert) att det härstammar från militären. Som soldat så ingick ett vapen i din uniform, och vapnet placerades ofta innanför skjortan. För att du snabbt skulle få tag på ditt vapen om nöden krävde det, så gick snabbare att sticka in handen under skjortan om knapparna fästes på höger sida. Ja, om du var högerhänt förstås.

LÄS OCKSÅ: Därför blir det små hål i din T-shirt – mysteriet löst!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!