Foto: (c) Stockbyte

Fransk forskare säker: "Bh:n gör bara brösten hängigare"

Glöm bh:n. Om brösten får hänga fritt blir de inte lika hängiga, menar nu fransk forskare.

Det är den franske forskaren Jean-Denis Rouillon som under 15 år mätt brösten på 320 kvinnor i åldrarna 18-35. Han presenterade sitt

 uppseendeväckande resultat vid det franska universitet University Hospital of Besançon i våras.

Hans studie visar bland annat att bh:n gör att musklerna mellan skulderbladen blir svagare än om du inte använder brösthållare. Det innebär alltså att du med bh får sämre hållning och möjlighet att hålla uppe kroppen.

Mätningarna kunde också visa att bröstvårtorna på de kvinnor utan bh i studien höjdes i genomsnitt 7 millimeter i relation till skulderbladen, på ett år.

– Medicinskt, fysiologiskt och anatomiskt, brösten vinner inget på att bli nekade att påverkas av tyngdlagen. I själva verket gör bara bh brösten hängigare, sa han i ett uttalande om studien i fransk radio.

Han menar dock att det här bara är ett första resultat och för att det ska kunna generaliseras bättre måste runt 300 000 kvinnor i alla åldrar studeras under en längre period.

De reaktioner som kommit in från kvinnor som läst nyheten är blandade i fransk media. Vissa tänker prova, andra är väldigt skeptiska: ”Ingen skulle vilja se mig springa ett maraton som har DD-kupa utan bh” eller ”Jag tror inte det gäller på 45-åriga gamla mammor”.

Du kanske också vill läsa:

31 peppande saker du kan säga till dig själv

22 tecken på att du går på 5:2-dieten

20 tecken på att du är en mamma

31 skrämmande exempel på könsstereotypa prylar våra barn utsätts för

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!