Artikeln innehåller köplänkar

Bäst i test – brun utan sol (för naturligt sommarglow!)

Foto: Istock

En bra bränna är jämn, gyllene – och fejkad. Med hjälp av smarta produkter, och den rätta tekniken, får du ett strålande resultat. Här är amelias ­guide till den bästa och säkraste brännan.

Ämnen i artikel:

Brun utan sol-kräm, eller bus som det förkortas, är den smartaste genvägen till en hälsosam solbränna. Utan pigmentfläckar eller rödsvedd hud! Här guidar vi dig till perfekt solkysst hud – och tipsar om produkterna som fått bäst i test.

Lyckas med brun utan sol – innehåll

4 enkla steg till fläckfritt resultat
Brun utan sol för ansiktet - bäst i test 2019
Brun utan sol för kroppen - bäst i test 2019
Vanliga frågor om brun utan sol – experten svarar

 

4 enkla steg till fläckfritt resultat

Innan du applicerar din brun utan sol-kräm:

1. Förbered med peeling

Bort med döda hudceller och fram med len och ren hud, redo att preppas med BUS. En exfoliering, antingen i mekanisk form (med peelingkorn) eller med syror trollar fram ny, fin hud. Två bra skrubbar:

Från vänster:
1.
 Peelingkräm för kroppen, Wild cherry magic body scrub, Treaclemoon. Läs mer och köp här. 2. Effektiv kroppsexfoliering med både syra och korn, Scrub o’ clock, Monsun. Läs mer och köp här. 

2. Återfukta ordentligt

Torr hud och BUS-kräm är en dålig kombination, som innebär fläckar och ränder. Lägg därför lite krut på att återfukta hela kroppen, men gör det inte precis innan du börjar busa. Krämen ska ha absorberats ordentligt av huden innan du sätter igång. Ett undantag är dock händer och fötter – här kan du låta en kräm ligga som en barriär för att undvika fläckar och ojämnheter.Från vänster:

1. Djupt återfuktande kroppskräm, Replenishing boost light body butter, Skin treat. Läs mer och köp här.

2. Lätt kroppslotion, Smooth body lotion, Indy beauty. Läs mer och köp här.

3. Börja busa

Nu är det dags för själva ”busandet”. Applicera din brun utan sol-produkt med stora, svepande rörelser över hela kroppen. Var försiktig, och ta inte för mycket – det kan bli ojämnt. Det är bättre om du tar lite åt gången och hellre fler gånger.Tips! Använd gärna en applikationshandske, då är det lättare att få ett jämnt resultat. Dessutom skyddar du händerna från att bli missfärgade. För ett extra jämnt resultat – smörj in dig varje dag tills färgen blir den rätta.

4. Finputsa

Då du känner dig klar med smörjande är det bra att dubbelkolla ställen som är svåra att komma åt. Mellan tårna, mellan fingrarna och i arm- och knäveck. Där kan det lätt bli för mycket kräm. Ta en bomullsrondell till hjälp och putsa där krämen lagt sig för tjockt. Passa även på att kontrollera hals och örsnibbar. Brun utan sol- produkter kan missfärga plagg, så vänta gärna i 20 minuter innan du klär på dig. Tips! Fått en oönskad fläck eller rand? Skrubba morgon och kväll så försvinner fuskfärgen snabbare.

 

Brun utan sol för ansiktet – bäst i test 2019

En mängd brun utan sol-produkter har testats av amelia-läsare i olika åldrar. Här visar vi produkterna fått bäst i test:

Tips! Mixa en liten dos brun utan sol med din vanliga fuktkräm för en lätt hint av färg.

1. Gradual tan H2O mist, James Read

James Read Gradual tan face mist.

Betyg: 5

Superlätt sprej (bäst i test, amelias favorit). Toppen att kunna spreja ett tunt, snabbtorkande fuktmoln över ansiktet några dagar i sträck, tills ansiktet fått önskad färgmättnad. Sprejen ger en fuskbränna som ser helt naturlig ut. Läs mer och köp här.

 

2. Bronzing water face mist, St Tropez

St Tropez Self Tan Face Mist.

Betyg: 5

Naturlig fuskbränna. Ljuvligt doftande och superlätt ansiktssprej som gör ansiktet solkysst på tre timmar. Lätt att upprepa till önskad effekt, och för att underhålla drömfärgen behövs en omgång var tredje dag. Läs mer och köp här.

 

3. Self tan the face anti-age

Tan-Luxe Self tan drops.

Betyg: 4

Lyxiga droppar för snabb bränna. Dryga droppar som ger härlig lyxkänsla! Två, tre droppar i din vanliga fuktkräm förvandlar den till en gradual tan-produkt. Med fyra droppar får du en starkare bus-effekt. Läs mer och köp här.

 

4. Daily gradual tan face drops, Kicks

Betyg: 4

Smart droppar. Det räcker att blanda 3-4 droppar i din vanliga fuktkräm på kvällen för att vakna med superfräsch färg på morgonen. Tänk patt det kan vara så enkelt! Läs mer och köp här.

 

5. Hydrating self-tan pads, Swiss clinic

Swiss clinic hydrating self-tan pads.

Betyg: 4

Brun i ett svep med fuktgivande pads. Perfekt paketerad brun utan sol i generöst stora rondeller att svepa över ansiktet. Resultatet blir jämnt, och efter tre appliceringar har ansiktet fräsch semesterfärg. Läs mer och köp här.

 

6. Daily gradual tan face gel, Kicks

Kicks Overnight Self tan face gel

Betyg: 4

Lätt gel som doftar gott. Den fettfria gelen ger fin färg, i synnerhet om du satsar på den mörkare nyansen som fungerar även om du är ljushyad. Doftar dessutom gott, och det är inte så vanligt. Läs mer och köp här.

 

7. Tan in a bottle, Maria Åkerberg

Maria Åkerberg Tan in a bottle.

Betyg: 3+

Ekobränna till snällt pris. Ger en helt okej fuskbränna, men luktar ganska starkt och känns inte särskilt lättabsorberad. Å andra sidan är priset snällt, det är trots allt en ekologisk brun utan sol-kräm. Läs mer och köp här

 

8. Self tanning night moisture mask, Vita liberata

Vita liberata Face tan Masque.

Betyg: 3+

Färg medan du sover. En näringsrik nattmask som gör att huden får en aning färg över natten låter smart. Det tar dock flera dagar att bygga upp färg, och under den tiden bör man avstå från nattserum och -kräm. Resultatet är en fin, naturlig fuskbränna. Läs mer och köp här.

 

Brun utan sol för kroppen – bäst i test 2019

1. Färgad fuktkräm! Delicious self tanning cream, Clarins

Betyg: 5

En färgad kräm som är en riktig fuktbomb! Passar dig som har torr hy eller är nybörjare. Att krämen är ljusbrun ­underlättar appliceringen. En bonus är ett den passar lika bra för ansiktet.  Läs mer och köp här.

2. Self tanning milky-lotion, Clarins

Betyg:

 4

För både ansikte och kropp! Lättabsorberad och återfuktande lotion som ger helt lätt, naturlig och smickrande solbrun ton. Det är toppen att kunna använda samma produkt på ansikte och kropp. Läs mer och köp här.

3. Mousse ­– ger naturligt resultat: Invisi foaming tan water, Vita liberata

Betyg: 4

Ofärgad vätska som blir till vit mousse i handen. Första gången vi testar händer inte mycket, men nästa gång vräker vi på ordentligt och masserar in moussen med bus-handske. Ger fin och jämn solbränna som dock kunde varit djupare i färgen. Luktar nästan ingenting, finns i två nyanser. Läs mer och köp här.

4. För fukt och glow: Aqua-gelée autobronzante, Biotherm

Betyg: 4

Citrusfräscht doftande serum som går att använda som enda fuktkräm – tills du inte vill ha mer fuskbränna förstås. Ger skön återfuktning och len hud. Själva färgen kommer gradvis och väldigt försiktigt. Ger mer fräsch glow än somrig färg. Läs mer och köp här.

5. BUS-sprej: 360 ° self tanning spray, Collistar

Betyg:

 4

Passar dig som vill bli brun på hela kroppen. Perfekt för dig som vill fixa ryggappliceringen själv! Med denna sprej får du en snabbtorkande fuskbränna. Ser naturlig ut även på blek hud. Läs mer och köp här.

6. Servetter! Selftanning duo wipes, L'Oréal Paris

Betyg: 4

De här är riktigt lätta att använda. Ta ut en eller två servetter, beroende på hur stort område du vill busa, och stryk över huden. Tvätta händerna, vänta på att huden torkar – klart. Luktar inte alls gott och det gäller att vara lite noga vid applicering för att slippa fläckiga hörn, men färgen blir fin och naturlig, om du har anlag för mycket solbränna. Läs mer och köp här.

7. Gradvis bränna: Sunkissed body light tan, ACO

Betyg:

 4

Gradual tan-lotion (som gradvis ger mer färg) som ger superfin fuskbränna utan att det blir för mycket. Varva med vanlig kroppskräm varannan dag så har du perfekt färg året om. Läs mer och köp här.

Vanliga frågor och svar om brun utan sol

Brun utan sol-kräm är genvägen till fräsch sommarhy om du helst undviker solen, eller har problem med pigmentfläckar. Den fungerar också bra som en förstärkning till solbrännan. Produkten har utvecklats genom åren. Med rätt teknik får du ett jämnt och naturligt resultat.

Jacqui Burchell är ansvarig inom produktutveckling och nyheter på märket St. Tropez, och svarar här på några av de vanligaste frågorna.

Vad är nyckeln till felfritt resultat?

– Nyckeln till ett felfritt resultat är att i god tid förbereda huden. Ta bort oönskad hårväxt och skrubba huden len, säger hon.

–Dutta fet kräm vid hårfästet och ögonbrynen. Detta ska göras 24 timmar innan du applicerar brun utan sol-produkten. Då har porerna hunnit stängas ch du får en jämn grund. Om du har torra områden, se till att återfukta dem.

Hur gör jag med ansiktet?

– Det är ungefär samma procedur som för kroppen, det viktiga är att du använder produkter som är till för ansiktet. Peela försiktig med en ansiktspeeling och smörj in din brun utan sol på samma sätt som du gör med din ansiktskräm. Glöm inte områden kring hårfästen och öron.

Hur ofta tycker du att man behöver använda brun utan sol för att behålla färgen jämn och fin?

– Det beror på vilken hudtyp du har och vilken brun utan sol du använder.

Foto: Istock

Vad ska man göra om huden blivit gul?

– Våra produkter ger ett naturligt resultat. Om din brun utan sol blivit mer gult än gyllene tycker jag att du ska testa en annan produkt.

Om det blir ojämnt vid hårfästet, vad ska jag göra?

– Testa att tvätta ansiktet lite extra. Att peela är också bra, men var noggrann med återfuktning.

Det finns så många olika brun utan sol-produkter. Vilken ska jag välja?

– Det beror helt på tycke och smak. Mousse är populär för att den är skön på huden, enkel att applicera och torkar snabbt. Krämer och oljor passar bra om du har torr hud eftersom de, förutom att de ger färg, även återfuktar. Sprejer funkar bra till större och svårnådda områden, som ryggen.

Vilka är de vanligaste felen?

– Att inte förbereda huden ordentligt. Jag rekommenderar alltid att peela kroppen och sedan lämna huden ren, utan någon fuktighetskräm. Men det beror såklart på vilka produkter du använder och hur din hud mår. Är du supertorr är det bättre om du smörjer in huden innan. Ett annat fel är att man smörjer för mycket på händer och fötter, där man ofta är torr. Torra partier drar till sig mer färg.

Behövs solskydd ändå?

– Ja, alltid. Det är viktigt att du fortfarande bär solskydd eftersom brun utan sol inte skyddar din hud mot UVstrålar. När din brun utan solprodukt har torkat applicerar du solskyddet som vanligt.

Några andra bra proffstips?

– När du har applicerat din brun utan sol, torka av handleder och vrister med en mjuk handduk. Då undviker du skarpa kanter. Om du vill att färgen ska avta på ett jämnt sätt, peela  kroppen var tredje dag.

– Och om du har blont hår, dutta fet kräm längs hårfästet och kring ögonbrynen. Då undviker du missfärgningar.

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Foto: Istock

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!