Är gravida kvinnor för sunkiga?

Svullen, röd och sunkig? Glöm det, nu ska du vara färdigvaxad och stylad för att kräkas i rosenmönstrade spypåsar. I alla fall om den nya glamourösa förlossningsindustrin får som den vill. Men vill vi?

Först förlossning – sedan fotmassage och eucalyptusdoftande handdukar. Firman Go home gorgeous i Minneapolis erbjuder spabehandlingar direkt efter förlossningen, på sjukhuset. Behandlingarna ska bland annat motverka vattenansamlingar i kroppen och hjälpa till med cirkulationen och andningen. Idén är inte unik, det finns fler som ser möjligheterna med en ny nisch för gravida kvinnor som vill ha mer omsorg och glamour omkring sig. Go home gorgeous är bara en liten del av en industri på uppgång, vilket bekräftas av professor Clare Hanson vid Loughborough University i Storbritannien. Hon har forskat om graviditetens historia. Ett nytt fenomen, enligt henne, är att hälso- och skönhetsindustrin trummar in budskapet att graviditeten är den perfekta tiden att ta hand om sig själv.

Becoming mom i Mason, Ohio, kallar sig för ”pregnancy spa and imagining centre”. Här kan kvinnorna kombinera ultraljudsundersökningar i 3D med en mängd spabehandlingar, speciellt anpassade för gravida. Eller varför inte göra en avgjutning av sin mage? Medan den torkar erbjuds en fotbehandling med skrubb, massage och kylande gel.

För den som inte vill framhäva den gravida magen, finns Popper Stoppers, ett slags plåster som ska dölja en utåtbuktande navel. En perfekt graviditetssilhuett utlovas. Morning chicness bag är en annan nyhet för målgruppen – spypåsar med rosenmönster eller såpbubblor på.

Foto: www.jupiterimages.com/unlimited

Man kan tycka att det är en bra utveckling, från den gammaltestamentliga synen på att kvinnor ska bära sina barn med stor möda och föda dem i smärta. Men det finns också en risk att de gravida kvinnorna inte gör det för sin egen skull, utan för att leva upp till omgivningens förväntningar. Mest alarmerande är kanske behandlingen ”What’s up Doc?” på mammaspaet Cup cake i London, där man får pedikyr och bikinivax, så att man är redo för alla gynundersökningar. Där graviditet och förlossning tidigare varit en fristad där kvinnor fått vara röda, svettiga, vilda och sunkiga, finns nu återigen pressen att man ska vara lugn, sval och inte alltför naturlig.

De riktigt extrema, tänk rika kändisar, bokar in ett kejsarsnitt redan i åttonde månaden, för att inte bli för tjocka. Sedan när barnet är ute, fixas mamman till med fettsugning på rumpa och lår och magen tajtas till med en tummytuck. Det lyxiga privatsjukhuset Portland Hospital i London har ett inofficiellt smeknamn på paketet: ”Mend it like Beckham”, eftersom Victoria Beckham var en av de första patienterna att utnyttja det.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!