Foto: Otto Norin

Anja Pärson och Filippa Rådin släpper julkollektion med Ellos: ”Första känslan var wow!”

I år kan vi se stjärnparet Anja Pärson och Filippa Rådin stå för årets fest- och julkampanj för Ellos.

amelia.se träffade designduon under en mysig julfrukost med skinkmacka och risgrynsgröt på Östermalm i Stockholm för att prata mer om samarbetet och om hur makarna själva firar högtiden.

Ellos förstår kvinnan i dag och vad hon brottas med. Utan kroppshets.
Foto: Otto Norin

– Första känslan när vi fick förfrågan var wow, säger Anja samtidigt som hon tar en sipp av sitt kaffe.

– Ellos förstår kvinnan i dag och vad hon brottas med. Med alla storlekar de har och den genuina respekten för en kvinnokropp under hela processen. Utan kroppshets, så det var en glädje att få vara med på deras resa, fortsätter hon.

Men för att det ens skulle komma att bli ett designsamarbete med Ellos för makarna så var de tvungna att fråga barnen då de alltid varit noga med att värna om deras integritet.

– Det var väl vår största diskussion och största oro egentligen. Vi hade faktiskt samtal med vår tolvåring hur hon kände för det och hade hon sagt nej så hade vi inte gjort det. Men hon såg fram emot det. Barnen har ju varit med och tyckt till om barnkollektionen och sagt vad de vill ha, förklarar Anja.

Filippa fyller i och berättar hur makarna tagit med sig skisser hem till barnen som de sedan fått tycka till om och titta på för att vara delaktiga i processen.

– Eftersom de har skolplikt har de inte kunnat följa med så ofta och det hade heller inte blivit lika effektivt arbete om de ska vara med hela tiden.

– Ellos förstår kvinnan i dag och vad hon brottas med. Med alla storlekar de har och den genuina respekten för en kvinnokropp under hela processen. Utan kroppshets, säger Anja.

Vad har Anja och Filippa för favoriter från festkollektionen då?

– Min favorit är ju paljettklänningen, jag tycker att jag är riktigt snygg i den, säger Filippa med ett leende och fortsätter:

– Men som sagt, det finns ju många fina plagg i festkollektionen men den här är min absoluta favorit.

Foto: Otto Norin

– Den som är favorit på Anja för min del är blusen med puffärm och manschetter, men jag vet att hennes favorit är omlottklänningen, säger Filippa varpå Anja fyller i:

– Printen på omlottklänningen är så fin!

Foto: Otto Norin

Med drygt två månader kvar till julhelgen och med en jul- och festkollektion på ingång undrar man ju såklart hur viktigt det är för makarna att fira högtiden och vilka traditioner de har tillsammans.

– För oss är familjen och tiden viktig, att man faktiskt har tid för varandra. Jag och Anja jobbar jättemycket på att skära ner allt onödigt och bara få så mycket tid som möjligt med barnen och familjen.

– Jag tror att alla i den här sociala medier-världen, all den här ruschen behöver lugn. Vi har skalat av jättemycket. Vi kan till och med bestämma oss för att vi sover en timme mitt på dagen, så ligger alla huller om buller och tar det lugnt, fyller Anja i.

Jultraditioner är något de fortfarande jobbar fram tillsammans och julen tillbringar de antigen hemma i Umeå eller uppe i fjällen där de också har en bostad.

– Är vi hemma i Umeå så har vi som tradition att vi alltid har frukost med Emmis pappa och hans familj, förklarar Filippa och bollar över till Anja:

– Ja allt beror ju lite på vad vi är. Mina föräldrar har ju en enorm tradition och nu har vi kommit in och börjat ta bort det. Jag har sagt till mamma att hon hetsar, det här att allt ska fram. Jag har sagt till henne att ta det lugnt och låta det vara. Att vi kan äta den kalla maten när ungarna äter och så kan vi äta det andra senare. Vi kan ändra lite grann och ta dagen som den kommer och vad vi vill göra. Annars blir det lätt sådan stress, säger hon och fortsätter:

– Vi håller på att skapa en del nya traditioner som vi känner passar oss.

Foto: Otto Norin Foto: Otto Norin

Två traditioner som redan är inarbetade är barnens morgonpresenter från julstrumpan som de öppnar direkt på julaftons morgon. Likaså försöker hela familjen alltid komma ut en stund mitt på dagen och göra något aktivt tillsammans som att åka pulka, skridskor eller någon annan aktivitet.

Foto: Otto Norin

Både Anja och Filippa är noga med att påpeka att alla får vara med och hänga och att det inte bara är den närmsta familjen som firar, utan också vänner som inte har andra julfiranden eller kan ta sig till sina egna.

– Det är lite öppet hus hos oss, så om det är någon vi känner som inte har någonstans att vara på julafton så får de jättegärna komma hem till oss, säger Filippa.

Foto: Otto Norin

– Jag tycker om att vi har öppna dörrar på julen, säger Anja och fortsätter:

– Våra gäster brukar ta med sig sina traditioner till julbordet. Det kan vara så att helt plötsligt är halva bordet veganskt, eller blir det någonting annat. Så alla kommer med egna traditioner. En kvinna har sett till att vi ser ”Karl-Bertil Jonssons jul” som jag aldrig riktigt sett. Eftersom hon älskar den och har varit med och firat med oss så uppskattar jag den nu också, avslutar hon.

De två kollektionerna släpps den 24 oktober (partykollektionen) respektive den 28 november (sleep wear).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!