Foto: Jörg Hackemann

Adjöss retuscherade kroppar! Nu förbjuder Trondheim annonserna på allmän plats

Vanligtvis ser vi dem i busskurer, på reklampelare eller kring offentliga toaletter – reklambilderna med lättklädda och retuscherade kroppar. Men det är det slut med nu, i alla fall i Trondheim. Detta eftersom man inte vill bidra till ökad kroppshets bland invånarna.

Förbudet klubbades nyligen igenom av kommunpolitikerna och gäller de reklamutrymmen som kommunen hyr ut till annonsörer. Bilder som visar lättklädda, retuscherade modeller och som förmedlar en förvrängd och falsk bild av modellens utseende är därmed inte längre tillåtna, rapporterar NRK.

Det kan till exempel vara kvinnliga modeller i bikini eller manliga modeller som poserar i kalsonger.

– Vi måste tänka på vilken typ av reklam som vi hjälper till att sprida. Vi ska inte hjälpa till att sprida reklam som bidrar till ökade kroppsideal, säger Trondheims kommunalråd Ottar Michelsen(Sosialistisk Venstreparti).

Förbudet väntas träda i kraft i höst – men än är det inte spikat exakt hur det kommer att fungera. I förslaget står nämligen att man vill förbjuda lättklädda bilder eller "som ett minimum märka ut reklambilder där kroppsformen har retuscherats", skriver VeckoRevyn.com.

Några som välkomnar Trondheims beslut är Sveriges Kvinnolobby. Sedan 2013 driver de kampanjen ”Reklamera” mot könsdiskriminerande reklam. De anser att Sverige och andra länder bör ta efter det norska initiativet.

– Det offentliga rummet tillhör alla. Kvinnor och flickor ska kunna röra sig på gatan utan att mötas av bilder som framställer kvinnor som sexualiserade objekt. Trondheim visar att det är möjligt att motverka objektifiering av kvinnor och att det ytterst är ett politiskt ansvar. Nu väntar vi ivrigt på att svenska städer ska följa efter, sägerClara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby, i ett uttalande.

Vad tycker du om förbudet? Kommentera gärna!

Vill du se mer sånt här? Gör som 23 000 andra och gilla amelia på Facebook så missar du inget!

Mest läst just nu:

7-åriga Amadeus har gjort egen EM-låt – är han nya Frans? :)

Sanna Nielsen hyllas för avklädda bilden: ”Jag önskar att ingen skämdes!”

Alfred, 93, tröttnade på äldreboendets aktiviteter – "Jag vill dricka öl i solen"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!