En jämn och felfri bas är grunden för en lyckad makeup. Här får du en guide till hur du hittar din bästa foundation, och knepen som gör att makeupen sitter hela dagen.

5 steg till perfekt hy

Att förbereda huden och applicera din foundation rätt är viktigt. Gör så här:

1. Fukta ordentligt
Se till att återfukta huden. Använd en fet fuktkräm, den jämnar ut hudens yta och förbereder den för makeup. Om huden är för torr kan din foundation bli kakig och se ojämn ut. TIPS! Peela huden regelbundet. Du får bort döda hudceller som hindrar fuktkrämen från att absorberas. Satsa även på en bra foundation för torr hy.

2. Prioritera primer
En primer gör så att din makeup håller hela dagen. Den kan ha olika egenskaper, till exempel lystergivande, färgneutraliserande eller mattande. Applicera den efter din fuktkräm, men före din foundation.

3. Välj rätt foundation
Det finns en hel del olika foundations. Färgade dagkrämer för mycket fukt, stickfoundations som ger lyster, flytande foundations som täcker bra och neutraliserande mineralpuder som gör hyn jämn. Testa dig fram.

4. Hitta din nyans
Det är lätt att gå ut från affären med en nyans som antingen är för ljus eller mörk. TÄNK SÅ HÄR: Dra en linje foundation från din kind till käklinjen och tona den med huden. Gör samma sak med en foundation som är en nyans ljusare och en som är mörkare. Den rätta smälter ihop med din hudfärg.

5. Applicera rätt
Det finns flera sätt att applicera foundation. Med fingrarna är det lätt att komma åt i skrymslen och vrår. Pensel går snabbt och svamp passar när du vill ha bättre täckning.

 Vad betyder BB, CC och DD?

foundation_guide3

Nu finns det olika sorters krämer med olika funktioner. Läs amelias miniguide och få  bokstäverna betyder och vad krämerna gör.

BB cream

BB cream ger fukt och färg. BB står för ”beauty balm”, ”blemish balm” eller ”blemish base” och är avsedd att verka antiinflammatoriskt och lugnande på aknebenägen hy.

Krämens effekt: I korta drag är det en färgad dagkräm med superkrafter. Är mjukgörande, innehåller spf och ger huden en återfuktad look. Resultatet är naturligt med låg täckningsgrad.

CC cream

CC Cream ger lyster och korrigerar missfärgningar. En ”colour corrector” eller ”complexion corrector” är full av vitaminer och har egenskaper som arbetar på missfärgningar och färgrelaterade problem i huden.

Krämens effekt: Hjälper bland annat till att ge trött och glåmig hud lyster, både på kort och lång sikt. Har ofta en lättare konsistens än vad BB-krämen har, högre spf och mer färgkorrigerande egenskaper.

DD cream

DD cream skyddar huden. Förkortningen betyder ”daily defence” eller ”dynamic do-all” som skyddar mot yttre faktorer som miljöföroreningar.

Krämens effekt: Är liksom föregångarna multifunktionell. Lätt formula med låg täckningsgrad, vars huvudsakliga uppgift är att skydda huden från UV-ljus och föroreningar.

Så hittar du rätt foundation

foundation_guide2

Torr hy – boosta med fukt

Här i Norden är en torr och stram hy allra vanligast. Tänk på att välja produkter som återfuktar och skyddar på djupet.

1. Istället för fuktkräm
En lätt formula som känns och fungerar som en fuktkräm på huden. Massera in direkt med fingrarna på rengjord hy. Vill du ha en högra täckningsgrad kan du använda en pensel. Ger fin lyster.

Tips på foundation: Complexion rescue tinted hydrating gel cream spf 30, Bare Minerals, 435 kr.

2. Innehåller återfuktande olja
Passar dig med torr hy, eftersom den innehåller återfuktande oljor som också ger huden en fin lyster. Applicera med svamp eller fingertopparna.

Tips på foundation: Candleglow soft luminous foundation, Laura Mercier, 550 kr.

3. Vattenfast
Den här ger ett naturligt resultat, är vattenfast och fungerar även på kroppen. Består till stor del av vitaminberikat vatten, vilket gör den tunn och lättarbetad. Applicera gärna med fingrarna för bästa resultat.

Tips på foundation: Water blend face & body foundation, Make up forever, 410 kr.

Normal hy – satsa på lyster

Är din hy mjuk och följsam? Grattis, du kan välja vilken foundation du vill! Trots att din hy är problemfri är det ändå viktigt att vårda.

1. Ger fräsch lyster
Cushion-foundation är perfekt för dig med normal hy, och ger lagom täckning och lyster. Tack vare den smarta applikatorn får du även ett jämnt resultat. Den innehåller hyaluronsyra som dessutom ger huden en dosa fukt.

Tips på foundation: Wonderful cushion foundation, Sephora, 220 kr.

2. Lätt att applicera
Är superlätt och oljefri men täcker trots det bra. Du behöver verkligen bara en droppe för att skapa full täckning. Applicera med fingrarna eller med en pensel.

Tips på foundation: Remarcable foundation, Marc Jacobs Beauty, 465 kr.

3. Vårdar och ger näring
En näringsrik och vårdande foundation som hjälper till att dölja porerna. Applicera gärna med pensel för bästa resultat.

Tips på foundation: Hybrid complexion perfector spf 20, Urban Decay, 330 kr.

Fet och ojämn hy – skippa oljan

En hy som känns glansig, fet och har synliga porer behöver en foundation som är helt oljefri och som ger ett matt, hållbart resultat.

1. Täcker ojämnheter
En perfekt foundation för dig som vill dölja ojämnheterna, och få ett matt resultat. Områden kring panna, haka och näsa hålls matta. Applicera med svamp för ett täckande resultat.

Tips på foundation: Lock it foundation, Kat von D, 360 kr.

2. Döljer akne
Halvmatt foundation med medium täckningsgrad, som vårdar huden långsiktigt samtidigt som den täcker akne. Innehåller bland annat retinol, C-vitamin och hyaluronsyra. Använd med pensel för bästa resultat.

Tips på foundation: Bare it all 12-hour 4-in-1 skin perfecting foundation, Pür, 575 kr.

3. Balanserar huden
Den här håller porer i styr tack vare salicylsyra som fungerar exfolierande och antiinflammatoriskt. Arbeta in den med fingertoppar eller svamp, beroende på vilket resultat du önskar.

Tips på foundation: Beautifully matte foundation spf 15, N°7, 199 kr.

Känslig hy –  välj snälla produkter

Reagerar din hy ofta på produkter? Är den röd och irriterad? Var i så fall extra noga med att använda produkter som vårdar och stärker huden.

1. Lugnar & vårdar
En ekologisk, lugnande foundation som har en bas av aloe vera. Innehåller vårdande oljor som argan- och avokadoolja. Den täcker alldeles lagom och ger en matt yta. Testa att arbeta in den med fingrar eller pensel.

Tips på foundation: Certified organic liquid mineral foundation, Inika 355 kr.

2. Stärker huden
En halvtäckande, återfuktande och vårdande foundation som stärker huden och hjälper den att bibehålla fuktbalansen. Lätt att applicera med fingrar eller pensel.

Tips på foundation: Make up millesis active moisture foundation spf 15, Emité, 340 kr.

3. Motverkar finnar
Mineralfoundation som buffas in i huden med en speciell borste. Innehåller vårdande mineraler som hjälper till att minimera risken för finnar.

Tips på foundation: Mineral foundation spf 15, Lily Lolo, 209 kr.

Av: Lisen Sundberg Foto: iStock

pren_amelia1

NUVARANDE 5 steg till en perfekt hy – så hittar du rätt foundation till just din hudtyp
NÄSTA Helt ok att äta socker (mer än du tror) – men se upp för det dolda sockret