Schampo och balsam med hög halt naturliga ingredienser och utan tillsatser. Här är de fem bästa som är extra snälla både mot hår och natur.

1. Ger härligt lödder

Det här schampot löddrar så härligt, och balsamet återfuktar så bra att våra testare först inte fattat att de använt naturschampo med minst 95 % naturliga ingredienserna. Axén lägger inte pengar på att eko-certifiera, det ger oss konsumenter rimliga priser trots innehåll av toppkvalitet. Köp Organic Moisturizing i amelias webshop. Billigare om du är prenumerant.

Betyg: 5

Organic Moisturizing schampoo och conditioner, Björn Axén,
190 kr/250 ml (= 0:76/ml)

2. Drygt och lyxigt

Här får du ett drygt och sulfatfritt schampo vars lödder doftar gott och lagom örtigt. Balsamet håller samma höga klass. Det gör håret lent, lättkammat och ger extra mycket glans. Innehåller både kokos- och arganolja.

Betyg 4

Aura botanica bain micellaire och Soin fondamental, Kérastase,
279 kr/250 ml resp 349 kr/250 ml (= 1:11/ml resp 1:40/ml)

3. Prisvärda återfuktare

Riktigt bra vardagsprodukter för dig som inte vill lägga hela lönen på hårvård men ändå unna dig en lyxkänsla. Håret tackar dig genom att bli skönt återfuktat och lätt att reda ut. Extrapoäng för att schampot kommer i stor, snyggt designad pumpflaska.

Betyg 4

Safflower rich infusion shampoo och conditioning balm, L’Oréal,
99 kr/400 resp 99 kr/250 ml (= 0:25/ml resp 0:40/ml).

4. Ekologisk fräschör

Oj, ett ekologiskt schampo som fräschar upp hårbotten och tvättar bort mjällen! Du får inte massor av lödder, men hårbotten känns piggare redan efter första tvätten. Balsamet är också uppfräschande, så här får du två prisvärda problemlösare.

Betyg 4

Mint anti-dandruff shampoo och Mint conditioner, Faith in nature,
89 kr/400 ml (= 0:22/ml).

5. Naturlig näring

Det fylliga schampot är lite tunnare än vanliga schampon, men håret blir behagligt rent. Balsamet är skönt krämigt och förvandlar torra, risiga hårbuskar till lena och lättkammade längder. Både schampo och balsam är till 99 % biologiskt nedbrytbara.

Betyg 3

Raw Nourish shampoo och Nourish conditioner, Biolage,
230 kr/325 ml resp 255 kr/325 ml (= 0:71/ml resp 0:78/ml).

Tips! Fet hårbotten? Undvik balsam vid hårrötterna, nöj dig med längderna. Torr hårbotten behöver återfuktas med balsam, men skölj noga efteråt.

Av Linnea Öst Foto: Istock

Klicka hem testvinnaren i amelias webbshop!

 

 

 

NUVARANDE Bäst i test – amelia testar 5 naturliga schampo och balsam utan tillsatser
NÄSTA Shirataki-nudlar innehåller 0 kalorier– men klarar vi oss utan energi?