Black Friday och sänkta priser kan göra att vi inte alltid tar de bästa besluten när vi ska shoppa. Här kommer 12 smarta tips för att undvika felköp och plagg som aldrig får lämna garderoben.

1. Undvik att köpa trendplagg

Rea är en chans för butiker ska rensa ut gammalt och skapa plats för kommande trender. Fundera ett extra varv om du kommer att vilja använda plagget även nästa säsong.

LÄS OCKSÅ: Black Friday 2018 – stor guide för att fynda rätt på rean

2. Följ dina favoritbutiker på sociala medier

Gilla dina favoritbutiker och designers Facebook och Instagram. Då får du tips om reor och utförsäljningar så att du kan vara på plats direkt när dörrarna öppnas.

3. Var ute i god tid

Ta ett varv på stan dagen innan rean början. När det är tomt på folk i butikerna kan du tänka klart och prova vilken storlek som passar dig i de plagg du verkligen vill ha.

4. Passa på att fynda dina julklappar

Speciellt om någon önskat sig högtalare, hörlurar, tv-spel och datorspel. Förra året var den genomsnittliga prissänkningen på dessa produkter bland de största enligt Prisjakt.se.

5. Vänta med att handla datorer, vitvaror och skor

Om trenden från förra året fortsätter bör du vänta till ett senare tillfälle. Enligt Prisjakt.nu var den genomsnittliga prissänkningen på dessa produkter låg.

6. Prova storleken i butik – köp på nätet

Undvik trängsel i butik är det bekvämt att sitta hemma vid datorn när rean startar. Ofta finns fler storlekar kvar på webben. Om du inte redan provat ut rätt storlek i butik är det bra att utnyttja butikens storleksguide.

7. Köp bara kläder som passar

…och inte de plagg som kommer att passa när du lagt upp en söm, går upp eller ner i vikt. Passar de inte nu så finns risken att de aldrig kommer att användas.

8. Shoppa Black Friday-rean från utlandet

Jämför om det är billigare att köpa från en sajt utomlands. Glöm inte att räkna in frakt och eventuell tull i slutpriset.

9. Kolla genom plagget innan du köper det

Ibland har de plagg med små hål blivit kvar till rean. Var noga och se till att allt är helt och rent.

10. Fråga om öppet köp och bytesrätt

Vissa butiker har detta även på rea-varor. Bra att veta!

11. Spara alltid kvittot

Speciellt om du handlar dyrt hos en high end-butik. Du har alltid rätt att reklamera om det du köpt skulle gå sönder, även om de inte tillämpar öppet köp/bytesrätt.

12. Leta efter säkra kort

Basplagg som jeans, koftor och linnen är bra att passa på att köpa på rean. Skippa akryl och polyester och leta efter basplagg i mer exklusiva material som mohair, cashmere eller modal.

Av: Andrea Danielsson

Vill du se mer sånt här? Gör som 27 000 andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!

Den här artikeln publicerades från början på vår systersajt Damernas Värld.

Du kanske också vill läsa: