F

örst och främst: När du diskar dina champagneglas, använd endast ljummet vatten och inget diskmedel. Låt dem sedan lufttorka innan du polerar dem med en ren handduk.

LÄS OCKSÅ: Bäst i test: 7 sorters bubbel – från budget till lyx

Och sedan: Vilken form glasen ska ha? Ja, det beror på vilken upplevelse du är ute efter, formen på glaset spelar nämligen roll:

Flöjtglas

Det traditionella champagneglaset. Avlångt i formen och en liten öppning. Gör så att bubblorna ”håller längre” i glaset.

Champagneglas Mary, 6-pack. Läs mer och köp här.

champagneglas1

Champagneglas Imperial, 4-pack. Läs mer och köp här.

champagneglas2

Copupeglas

Coupeglas eller champagneskål, har en vid öppning. Ger en starkare doft och smakupplevelse, men bubblorna försvinner fortare. Pluspoäng för att man kan bygga ett champagnetorn!

Så bygger du ett champagnetorn

Champagneskål 10-pack. Läs mer och köp här.

champagneglas3

Sarrah coupe, läs mer och köp här.

champagneglas6

Vinglas

Ute efter både bubblor, doft och smak? Drick ditt bubbel ur ett vanligt vitvinsglas (något mindre än ett rödvinsglas). En perfekt hybrid av flöjtglas och coupeglas.

Vinglas Gala, 2-pack. Läs mer och köp här.

champagneglas4

Grand Cru bordeaux vitvinsglas, 2-pack. Läs mer och köp här.

champagneglas5

LÄS OCKSÅ: Optimala serveringstemperaturer för champagne, rött- och vitt vin

NUVARANDE Vilken sorts glas ska jag servera champagne i (och varför)?
NÄSTA 9 psykologiska knep som underlättar för dina relationer