Den hederliga semlan har fått konkurrens av en rad söta uppfinningar, så kallade hybridsemlor. – Superenkla att göra, men med hög wow-faktor. De flesta recepten innehåller mandelmjöl för att höja semmelsmaken, säger Jessica Frej.

Semmelkladdkaka

45 minuter 10–12 bitar (glutenfri)

rulltarta

Foto: Lina Eidenberg Adamo

När man testat denna undrar man nästan varför man bakar vanliga kladdkakor

Ingredienser:
• 150 g smör
• 2 ägg
• 2 dl socker
• 2 tsk nymald kardemumma
• 1⁄2 tsk salt
• 1 dl mandelmjöl
• 2 dl majsmjöl
• 150 g mandelmassa

Till servering: 

• Vispad grädde
• Rostad mandel
• Florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 °. Inte varmluft. Smält smöret och rör ihop det med ägg, socker, kardemumma, salt, mandelmjöl, majsmjöl och riven mandelmassa.
  2.  Häll i en form klädd med bakplåtspapper. Baka i 20–25 minuter. Låt svalna före servering. Servera med vispad grädde, rostad mandel och florsocker.

Semmelrulltårta

30 minuter (glutenfri)

rulltarta

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Jag var så nära att äta hela rulltårtan när vi fotade. Lätt som ett moln och ljuvliga semmelsmaker. Att man svänger ihop den på nolltid gör ju inte saken sämre

Kakan
• 3 ägg
• 1 1⁄2 dl socker
• 1 dl potatismjöl
• 1 tsk bakpulver
• 2 dl socker
• 1 msk nymald kardemumma

Fyllning
• 3 dl vispgrädde
• 100 g riven mandelmassa

Dekoration
• Hackad mandel
• Florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 ° varmluft. Vispa ägg och socker i 5 minuter med elvisp. Addera potatismjöl och bakpulver, vispa till en jämn smet.
  2. Täck en plåt med bakplåtspapper. Bred ut smeten till en rektangel på bakplåtspappret med hjälp av en slickepott. Grädda kakan i ca 10 min. Täck en plåt eller skärbräda med bakplåtspapper. Blanda socker och kardemumma. Täck bakplåtspappret med sockerblandningen.
  3. Stjälp upp kakan på det sockrade bakplåtspappret. Dra försiktigt bort pappret som kakan bakats på. Låt kakan svalna i 20 minuter.
  4. Vispa grädden till fyllningen lätt. Häll i den rivna mandelmassan. Vispa tills grädden får en fast konsistens. Bred ut ett jämnt lager av fyllning på kakan. Rulla ihop.

Semla på 5 minuter

5 minuter 

smorgas

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Känner du dig otålig och vill ha en semla nu, nu, nu? Gör min bästa helgfrukost i dessa tider: en smarrig semmelsmörgås!

Ingredienser:
• 4 skivor toastbröd
• 100 g mandelmassa
• 2 dl vispgrädde
• 1 tsk nymald kardemumma
• Florsocker

Gör så här:

  1. Rosta brödet. Skiva mandelmassa tunt. Vispa grädden.
  2. Lägg mandelmassaskivor på bröden. Toppa med vispad grädde. Strö över nymald kardemumma. Pudra över florsocker.

Semmelsmoothie

1 stort glas (vegetarisk, laktosfri, glutenfri)

smoothie

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Den här smoothien må verka söt men är faktiskt en matigare variant som funkar lika bra till frukost som mellanmål. Perfekt energikick i vinter!

Ingredienser:
• 1 burk kokosmjölk
• 2 krm nymald kardemumma
• 2 msk mandelsmör
• 1 banan

Gör så här: Mixa till en slät smoothie och njut.


Våffelsemla

20 minuter – 10 stycken

vaffla

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Kombinera det bästa av två världar: klassiska våfflor med smak av semla. Perfekt till våffeldagen!

Ingredienser:
• 3 ägg
• 3 dl mjölk
• 100 g smält smör
• 2 dl majsstärkelse
• 1 1⁄2 dl havremjöl
• 1⁄2 dl mandelmjöl
• 1⁄2 msk fiberhusk
• 1 tsk bakpulver
• 1⁄2 tsk salt
• 2 tsk nymald kardemumma
• Smör till gräddning

Topping
• 2 dl flagad mandel
• 3 dl vispgrädde
• Florsocker

Gör så här:

  1. Börja med att rosta mandelflagorna i en torr panna på medelvärme tills de är gyllenbruna. Låt svalna på ett fat.
  2. Vispa ihop ingredienserna till våfflorna till en jämn smet. Jag brukar använda stavmixer för att undvika klumpar. Låt
    stå i 5 minuter.
  3. Hetta upp ett våffeljärn. Smöra eventuellt järnet lite inför första våfflan. Grädda våfflorna och toppa sedan med grädde, florsocker och rostad mandel.

Semmelglass i strut

20 minuter + frystid

glass

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Glass mitt i kalla vintern? Japp. Ska du bara göra ett av dessa recept är det detta du måste pröva. Min absoluta favoritglass är född.

Ingredienser:
• 5 dl vispgrädde
• 1 burk sötad kondenserad mjölk
• 2 tsk nymald kardemumma
• 200 g mandelmassa
• 1 burk karamelliserad mjölk
• 2 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Vispa grädden fast. Blanda kondenserad mjölk med kardemumma.
  2. Blanda grädde med mjölkblandningen och häll i en form som går att frysa.
  3. Riv mandelmassan och blanda med den karamelliserade mjölken och salt. Klicka ner blandningen i en form.
  4. Dra en kniv genom blandningen så det swirlas. Ställ i frysen i minst 8 timmar.
  5. Skär antingen glassen i bitar med en vass kniv eller skeda upp i skålar eller strutar.

LÄS MER: Semlor på 14 olika vis – recept och inspiration 

NUVARANDE Jessica Frejs semlor – 6 goda varianter på klassiska semlan!
NÄSTA 14 klassiska GB-glassar vi minns (och saknar)