En riktig sommarpicknick
Små pajer, goda tillbehör i burkar, matiga mackor och läskande ingefärsdryck. Bästa picknick-korgenär enkel att göra, men rejäl och lyxig att packa upp.
Ost- och spenatpajer
Räcker till: 12 pers
Tillagningstid:15 min + 20 min i ugn
1 rulle kyld smördeg
1 muffinsplåt eller 12 stora muffinsformar
Fyllning:
250 g fryst, tinad bladspenat
2 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
150 g riven, smakrik ost
1 ägg till pensling
Salt och peppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Rulla ut smördegen. Skär eller sporra ut tolv rutor. Tryck ner dem i en smord muffinsplåt eller i muffinsformar av papper. 2. Krama ur spenaten väl. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en bunke. Tillsätt spenat och ost. Salta och peppra. 3. Fördela fyllningen i formarna. Pensla degen med uppvispat ägg. 4.Grädda pajerna i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills fyllningen stelnat. Låt svalna lite i formarna.
Matig utflyktsbaguette
Räcker till: 4 pers
Tillagningstid: 10 minuter
En matig ”allt i ett”-baguette. Den som inte tycker om getost väljer smör eller neutral färskost istället.
4 portionsbaguetter
150 g bredbar getost, t ex Président
200 g marinerad
paprika
100–150 g rosmarinskinka (eller Lönnebergaskinka)
4 dl strimlad, krispig sallad
Smörpapper
Snöre
Gör så här:
1. Halvera baguetterna och bred rejält med getost på underdelen. Bred lite på överdelen (fungerar som ”klister” åt råvarorna). 2. Fördela paprika, skinka och sallad på underdelen. Lägg på överdelen och packa in i smörpapper. Fäst med snöre.
Tips:
Godastmed skinka från manuell köttdisk.
Marinerad kronärtskocka och mozzarella
Räcker till: 4 pers
Tillagningstid: 10 minuter
250 g minimozzarella (bocconcini)
1 burk marinerade kronärtskockor
Ev olivolja
1 vitlöksklyfta
Ett par färska oreganokvistar
Några citronskalsremsor
Salt, nymald svartpeppar
Gör så här:
1. Häll av vätskan från mozzarellan. Varva dem med kronärtskockor i fyra portionsburkar. 2. Använd oljan från kronärtskockan eller ringla över en fruktig olivolja. 3. Skiva vitlöken och fördela i burkarna med oregano och citronskal. Salta lätt. Dra några tag med svartpepparkvarnen. Förslut med locken.
Plockgrönt i korg
Högsommar är bästa tid för späda grönsaker. Välj dem som är fina för dagen. Späda morötter, slanggurka, färska ärtskidor eller småtomater är exempel på trevligt grönt att plocka med på utflykt.
Gör så här:
Skölj och lägg i en fin korg eller burk med smörpapper.
Frukt med sötsalt färskost och lönnsirap
Räcker till: 4 pers
Tillagningstid: 10 minuter
500 g färsk frukt, t ex nektariner i klyftor och blåbär
Lönnsirap
Färskost:
1 förpackning färskost, t ex philadelphia (200 g)
1/2 förpackning fetaost (75 g)
Finrivet skal av 1/2 citron
1/2-1 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Mixa färskost, fetaost och citronskal. Tillsätt grädde tills det blir lagom krämig konsistens. 2. Spritsa eller klicka ner krämen i små burkar. 3. Servera frukten med krämen och lönnsirap att ringla över.
Ginger beer(ingefärsdryck)
Räcker till: Cirka 13 dl dricka
Tillagningstid: 15 min + 30 min att vila
Den stora trenddrycken i London nu! Visst kan man köpa den färdig, men en enkel hemmavariant är suveränt. I originalet ska det vara jäst, därav namnet ”beer”, men sodavatten ger den rätta spritsiga känslan. Alkoholfri, svalkande och frisk.
100 g färsk ingefära (1 rejäl knöl)
3 citroner
1 1/2 dl råsocker
1 dl vatten
1 liter sodavatten
Ev en lavendelkvist
Gör så här:
1. Finriv ingefäran och en citron. Mortla väl med råsockret så smaken från ingefäran blandas med sockret. 2. Pressa saften ur citronerna och blanda med ingefärsmoset i en skål. Tillsätt vattnet, låt stå och dra i minst 30 min. 3. Sila ner blandningen i t ex flaskor med patentlock eller i en karaff. Pressa all vätska ur silen. (Hit går det bra att förbereda.) 4. Vid servering; häll på sodavatten. Servera med is, citronskivor och kanske ett par lavendelkvistar.
Tips:
För sötare dricka, byt hälften av sodavattnet mot sockerdricka